logo

“Artan yem fiyatlarına bakıldığında, kurbanlıklar ucuz”

     Kestel Ziraat Odası Başkanı Eyüp Kılıç, bayram öncesi yaptığı açıklamada,  yem fiyatlarının  sürekli arttığını ve bir yılda  yüzde 100’den fazla zamlandığını belirterek, tüm bunlara bakınca, satılan kurbanların ucuz olduğunu söyledi.Kılıç, bu yıl ülkemizde ortalama kurban fiyatlarının, hayvan başına büyükbaşta 6 bin 500 ile 35 bin lira, küçükbaşta ise bin 500 lira ile 5 bin lira arasında olduğunu açıkladı.

      “Ülkemizde yeterli sayıda kurbanlık bulunmaktadır”

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın, bu yıl için kurbanlık vasfı taşıyan 1 milyon 350 bin büyükbaş, 3 milyon 700 bin küçükbaş olmak üzere toplam 5 milyon civarında kurbanlık bulunduğunu açıkladığını hatırlatan Kılıç, geçmiş yıllardaki verileri paylaştı:

     “Ülkemizde Kurban Bayramlarında daha önceki yıllarda kesilen hayvan sayılarına bakıldığında, 2015 yılında 867 bin büyükbaş, 2 milyon 700 bin küçükbaş, 2016 yılında 920 bin büyükbaş, 2 milyon 950 bin küçükbaş, 2017 yılında 817 bin büyükbaş, 2 milyon 720 bin küçükbaş, 2018 yılında 866 bin büyükbaş, 2 milyon 700 bin küçükbaş, 2019 yılında 800 bin büyükbaş, 2 milyon 682 bin küçükbaş ve 2020 yılında ise 960 bin büyükbaş, 2 milyon 800 bin baş küçükbaş hayvan kurban olarak kesilmişti.

     Son yıllardaki kurban satışları göz önüne alındığında, 2021 yılında da geçen yıla yakın bir oranla 960 bin büyükbaş ve 2 milyon 800 bin küçükbaş olmak üzere toplam 3 milyon 760 bin kesim yapılacağı tahmin edilmektedir.”

     “Yem fiyatları son bir yılda yüzde 100’ü geçen oranda arttı”

     “Hayvancılığın en önemli girdisi yemdir” diyen Kestel Ziraat Odası Başkanı Eyüp Kılıç, “Yem fiyatlarındaki artış hayvansal üretimi ve fiyatları da ciddi anlamda etkilemektedir” diyerek sözlerini şöyle sürdürdü:

     “Bir yıllık dönemde yem hammaddelerinin ortalama fiyatı ton başına; Arpada yüzde 103,5 artışla bin 300 liradan 2 bin 645 liraya, mısırda yüzde 80,7 artışla bin 370 liradan 2 bin 475 liraya, buğday kepeğinde yüzde 88,5 artışla bin 170 liradan 2 bin 205 liraya, pamuk tohumu küspesinde yüzde 86,7 artışla bin 500 liradan 2 bin 800 liraya, kırık buğdayda yüzde 70,9 artışla bin 410 liradan iki bin 410 liraya, besi yeminde yüzde 62,2 artışla bin 811 liradan 2 bin 938 liraya, samanda yüzde 34,5 artışla 782 liradan bin 52 liraya yükseldi.

     Yem fiyatlarında yaşanan bu anormal artışlar üreticilerimizi sıkıntıya sokmuştur. Dolayısıyla maliyetler kurbanlık fiyatlarını da etkilemiştir. Ama bu fiyatlara yeterince yansıtılamamıştır.”

     “Kurban Bayramı ekonomik hareketliliğin olduğu bir dönemdir”

      Kurban Bayramı için milyonlarca hayvanın besiye alındığını, uzun süre beslendiğini ve 4 gün gibi kısa bir sürede kesildiğini hatırlatarak, “Bu süreç ekonomik olarak ciddi bir hareketlenmeye de yol açmaktadır. Üreticilerin besi amaçlı hayvan alımları, beslenen kurbanlıkların satışları, yem, veteriner hizmetleri, hayvanların satış merkezlerine nakilleri, satış yeri kiraları, kişisel masraflar, kasap kesim ücretleri, sakatat ve derilerin satılmasına kadar birçok ticari faaliyet bu dönemde yapılmaktadır” dedi.

     “Bayram süresince kesilecek yaklaşık 960 bin büyükbaş hayvana ödenecek para 11 milyar 312 milyon 640 bin lirayı bulacaktır.

      Ayrıca resmi açıklamalara baktığımızda ülkemizde bu yıl Kurban Bayramı’nda kesileceği tahmin edilen hayvan sayısından daha fazla kurbanlık bulunmaktadır. Bu durum vatandaşlarımızın kurbanlık hayvan bulmasında sıkıntı yaşamayacağını göstermektedir.

      “Kurbanlık ekonomisi yasal çerçeveye oturtulmalıdır”

     Kılıç, “Vakıflar, dernekler, marketler aracılığıyla ve bireysel gerçekleşen kurbanlık hayvan satışlarına bağlı olarak hayvan pazarları, hayvan kesimleri, nakliye, teslimat, deriyle ilgili işlemler gibi birçok ekonomik faaliyet bir haftadan daha kısa bir sürede gerçekleşmektedir”

     “Ayrıca vakıf ve derneklerin yurtdışı fiyatlarını ülke içi fiyatlarına göre daha düşük tuttuğu görülmektedir. Bu fiyatlar birçok vatandaşımızın ucuz diye oralara yönelmesine neden olmaktadır. Bu da iç pazar satışlarını olumsuz etkilemektedir.

Hükümetimizin yoğun emek verilen ve yüksek meblağların döndüğü bir faaliyet alanını daha kapsamlı bir yasal çerçeveye oturtması gerekmektedir.

     Bu kapsamda hazırlanacak “kurbanlık ticaretinin düzenlenmesi” mevzuatıyla:

     -İl/ilçe düzeyinde kurulacak ve içerisinde Ziraat Odası, Ticaret Borsaları, Üretici Örgütleri, Tarım ve Orman Bakanlığı il/ilçe müdürlükleri ve ilgili diğer paydaşların olduğu komisyonlar kanalıyla üretici maliyetlerini dikkate alan bir ‘taban fiyat’ belirlenmelidir.

     -Toplu alım yapacak vakıf, dernek ve marketlerin bu fiyatın altında alım yapması önlenerek üreticilerimiz korunmalıdır. Vakıf ve dernekler kesim öncesi belirledikleri alım miktarlarını Bakanlığa bildirmelidir. Ne kadar hayvanı nereden, kaç liraya aldığını, hayvan küpesi kayıtlarıyla birlikte, vekâletle kestirdiği hayvanlardan elde edilen etleri nasıl dağıttığını belgelemesi istenmelidir. Böylece kayıt dışılık engellenecektir.

     Üreticisinden tüketicisine bütün vatandaşlarımızın Kurban Bayramlarını kutluyor ve bu mübarek günlerin ülkemize bereket getirmesini diliyorum.”

Share
737 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

9+6 = ?

#

“Artan yem fiyatlarına bakıldığında, kurbanlıklar ucuz”” için 1 yorum

  1. feray kestel : diyor ki:

    Kestel tarım ve sanayi şehri ama gelin görün ki kestel’de sebze meyve fiyatları marketteki gibi pahalı satılıyor. ÇaTALTEPE köyünden bir üreticiden koyun sütü almak istedim önce litresine 8 lita dedi sonra 12 lira dedi haliyle almadım. Hem ürünümüz elimizde kalıyor,para etmiyor diye dert yanıyorlar hem de insanları kazıklamaya çalışıyorlar. Madem öyle tarım ve hayvan ürünleri haftanın belli bir gününde belirlenen bir yerde aracı olmadan üreticiden tüketiciye ulaşsın . Üretici de kar etsin satıcı da.