logo

13 Kasım 2021

ATATÜRK VE KİTAP


İbrahim Sanalp
ibrahim@kestelyore.com

     Atatürk, kitap okurken, yazarın düşüncesine katıldığı cümlelerin, paragrafların altını kırmızı kalemle çiziyor. Katılmadığı bölümleri ise mavi kalemle çiziyor. Önemli bulduğu paragrafın yanına xx işareti koyuyor. Çok önemli bulduğu paragrafın yanına xxx işareti koyuyor.

     Okuduğu kitapların üstüne kurşun kalemle notlar yazdı. Genellikle kitapları masa başında okudu. Nereye gitse kitaplarıyla gitti. Savaşta, cephede kitap okumaya zaman buldu.

     Savaş bitti. Şimdi, kitap okuyarak, kültür-sanat mücadelemizi sürdüreceğiz, dedi.

     Büyük öğrenme isteği vardı. Fransızca kitaplara meraklıydı.  1233 tarih kitabı okudu. Nuri Ulusu’ya göre, Karl Marks’ı da okudu. 388 edebiyat kitabı okudu. 212 Güzel Sanatlar kitabı okudu. Din konusunda 161 kitap okudu. Yaşamı boyunca 4289 kitap okudu. Dede Korkut Hikayeleri, başucu kitabıydı.

     Atatürk çok kitap okuyarak, kütüphane ve kitaba önem verdiğini gösterdi. Çok kitap okuyan, Kütüphaneler Haftası’nı daha iyi anlar.

     1716 yılında Şehit Ali Paşa, Petrovaradin Savaşı’nda şehit düştü. Kitap koleksiyonu müsadere edildi. Şeyhülislam Ebu İshak İsmail’den fetva alındı. Bu fetvaya göre kütüphanelerdeki kitaplarda aklın/felsefenin bulunması gereksizdi. Tarih, edebiyat, matematik vs. kitaplar caiz değildi. İslam hukukuna göre, caiz olmayan kitapların sonu yakılmak olmalıydı. Kütüphanelerde sadece dini kitaplar bulunmalıydı.

     Bu fetva sonucunda, müspet bilimlere dair kitaplar cami kütüphanelerinden çıkarıldı. Dini kitaplar dışındaki eserlere şüpheyle bakılır oldu. Halk kitaptan korktu. Caminin dünya ile bağı azaldı.

     Kitap sadece eğitim-öğrenim aracı olarak görüldü. Milli Kütüphane kurma çalışmaları, cılız kaldı. Halka göre din kitapları dışındaki kitaplar caiz değildi.

     Yazarların, düşünürlerin kitap yazması, çeviri, uyarlama yapması dili, kültürü zenginleştirir. Ahmet Vefik Paşa, Molier’den tiyatro kitaplarını, uyarlama yaparak çeviri yaptı.

     Mustafa Kemal Atatürk, Fransızcadan Piyadenin Eğitimi için kitap çevirisi yaptı.

     Bilginin bütününden faydalanmalıyız. Bilgi bütünlüğüne ait kitaplar, kütüphanelerde okuyucuya sunulmalıdır.

     Kişi başına en çok kitap okuyan toplum Japonlardır. Japonya sanayileşmiş, bilginin bütününden faydalanan toplumdur. Örnek almalıyız.

Not: Bu yazı, Sözcü Gazetesi yazarı, Soner Yalçın’ın köşe yazısından faydalanarak yazıldı.

Share
525 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

9+6 = ?

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • 10 Numara 5 yıldız yönetim!

    18 Eylül 2023 Yazarlar

         Babasının ani ve beklenmedik vefatı dolayısıyla, çok genç yaşta ticaretin göbeğinde kendisini bulan ve aldığı ticari terbiyeyle önce muhtarlığa 2 dönem soyunan ardından, Bursaspor yönetim kurulu üyeliğinde bulunan, hatta Bursaspor’a destek olabilmek adına bir tır bağışlayan, Bursaspor camiası içerisinde de ayrı bir yeri olan, MHP Kestel İlçe Başkanlığı yapan, ardından muhtarlık görevinden istifa ederek, siyasete MHP Kestel ve Büyükşehir Belediye meclis üyesi olarak devam eden, son yapılan yerel seçimlerde de, milletvek...
  • Sentez olmuş halkların vilayetidir Kerkük

    16 Eylül 2023 Yazarlar

         Sevgili okurlarım; Eğer çok boyutlu bir sorunla karşı karşıya iseniz o sorunu bütün boyutlarıyla ele alıp, kapsamlı bir çözüm bulmak zorundasınız. Eğer, çok boyutlu sorunun sadece bir parçasına odaklanarak bütününü çözmeye yeltenirseniz, kısır döngü içine düşersiniz, sorunu çözdüğünüzü zannederken kendinizde sorun olursunuz.      Bugün, yaşadığımız coğrafyada yaşayan toplumların maddi ve manevi sorunları iç içe geçmiştir, onun için bölge halklarının sorunları parça parça değil de, top yekün ele a...
  • CHP il kongresi

    15 Eylül 2023 Yazarlar

          Değerli Okuyucular,       Kadirşinas  Dostlar.       Kanaatimce bu hafta sonu, 17 Eylül 2023 Pazar günü, Atatürk kongre ve kültür merkezinde yapılacak olan CHP il kongresi Bursa’mız siyaseti ve hatta ilçemiz Kestel siyasetinin bence belirleyen bir aktivitesi olacaktır diye düşünüyorum. Kaybedilmiş Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin, demoralize olmuş millet ittifakının taraflarının yine yeniden ilimizde seçmelerin umutlarının yenilenmesi olacaktır.  &...
  • 101 YIL ÖNCE

    02 Eylül 2023 Yazarlar

         Evet… Tam 101 yıl önce Ordunun durumu iyi değil, askerin çoğunda ayakkabı yok yalın ayak, geceler soğuk, kaput, iç çamaşırı yok, yeterli suyu yok, süngüsü yok, süvarilerin kılıcı yok.      Köyde, kentte çocuklarını cepheye göndermiş anne, babaların unu, şekeri, Tuz’u, bezi yok, kaynamış mısırla, kavrulmuş buğdayla karınlarını doyurduğu günler, İstanbul’da bile açlıktan can vermiş bir sürü insan cesedi var çöplüklerde.      Birinci dünya savaşı galipleri Osmanlı’ya Sevr anla...