Son Dakika
Atatürk, “Beni görmek demek, herhalde yüzümü görmek değildir. Benim düşüncelerimi, benim duygularımı anlıyorsanız ve hissediyorsanız, bu yeterlidir” dedi.
Birincisi, “Din ayrı, laiklik ayrı olur” demek, Atatürk’ü anlamamak olur. İkincisi, “Dinin olduğu yerde, laiklik olmaz. Laikliğin olduğu yerde, din olmaz” demek, Atatürk’ü anlamamak olur. Üçüncüsü, “Atatürk bizi, ümmetten millet yaptı” demek, Atatürk’ü anlamamak olur.
Ümmet, millet, toplum kavramları, insana, insanlara aitlik duygusu verir. Bir insan, bu üç aitlik duygusunu üzerinde hisseder. Aitlik duygusu, bütüne ait olma ve bütünün parçası olma duygusu olur.
Ümmet, peygamber ve din kavramlarıyla beraber yaşayan topluma denir. Ümmet kelimesi hem topluluk hem kişi belirtir. Cümle içinde anlam kazanır. Millet, vatan ve anayasa kavramlarıyla beraber yaşayan topluma denir. Millet, vatandaşlardan oluşur. Milletin vatandaşı olunur. İnsanlar bir araya gelir, toplumu oluşturur. İnsan, toplumun bireyi olur. Toplum bütün, birey parça olur. Ümmetin, ümmeti olmak, milletin, vatandaşı olmak, toplumun, bireyi olmak: Üç ayrı aitlik duygusu belirtir.
Atatürkçü, Kemalist, Cumhuriyetçi, Halkçı, Milliyetçi, Demokrat, Vatansever, Bağımsız, Özgür, Solcu unvanlarını benimseyen kişi: Atatürk’ü anlamayan bu üç cümleyi kullanmaz. Kullananları uyarır. Yanlış olanı anlatır.
Anlamak, yapılanlardan, yaşananlardan ders almaktır. İnsan, yapılanı, yaşanılanı alışkanlık haline getirerek, ders aldığını belirtir. Anlamamak, alışkanlık haline getirmemek, ders alınmadığını gösterir.
Laiklik, din işleri bilgisi ve devlet işleri bilgisinin ayrılmasıdır. Din işleri bilgisinin ayrı, devlet işleri bilgisinin ayrı kullanılmasıdır. Din işleri bilgisinin, devlet işleri bilgisinin dışında kullanılmasıdır. Devlet işleri bilgisinin, din işleri bilgisi dışında kullanılmasıdır.
Laiklik tanımı, laiklik, din işleri, devlet işleri kelimelerini içerir. Tanımda, cümlede anlam bütünlüğü olur. Kelime, tanım ve cümle içinde anlam kazanır. Tanımın içinde, din işleri bilgisinin ve devlet işleri bilgisinin ayrılması anlatılır. Din işleri bilgisi ve devlet işleri bilgisi, laikliğin içinde olur. Din ayrı, laiklik ayrı, olmaz.
Laiklik, soyutlama özelliği olan kavramdır. Din işleri bilgisi ve devlet işleri bilgisi, farklı ve zıt iki kavram olur. İki farklı ve zıt kavram, çelişki oluşturur. Çelişki, bütün olur. Bütünün adı laiklik olur. Laiklik kelimesini kaldırınca, altından din işleri bilgisi ve devlet işleri bilgisi çıkar.
İnsan, soyutlama özelliği olan kavramdır. Kadın ve erkek, farklı ve zıt iki kavram olur. İki farklı ve zıt kavram, çelişki oluşturur. Çelişki, bütün olur. Bütünün adı, insan olur. İnsan kelimesi kaldırılınca, altından kadın ve erkek çıkar. Kadın ve erkek için, “insan insana” tabiri kullanılır. Atatürk, toplumun kadınlar ve erkeklerden oluştuğunu belirtir.
Atatürk, Türk Dil Kurumu’nu kurdu. Dilde sadeleşme çalışması yapıldı. Arapça ve Farsça dil kuralları, Türkçeden çıkarıldı. Türkçedeki yabancı kelimelere, Türkçe karşılık bulundu. Karşılığı olmayanlar için yeni kelime türetildi. Günlük yaşantıda kullanılan yabancı kelimeler kullanılmaya devam edildi. Türkçe, eğitim dili oldu. Yabancı dille eğitime, ilgi azaldı. Atatürk’ü anlamak, kolaylaştı.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI
18 Eylül 2023 Yazarlar
16 Eylül 2023 Yazarlar
15 Eylül 2023 Yazarlar
02 Eylül 2023 Yazarlar