Son Dakika
Bağımsızlık, egemenlik birbirini tamamlayan kavramlardır. Bağımsızlık ve egemenlik dış ve iç sömürüyü de ortadan kaldırır. Ulusal sınırlar içinde, özgür ve uygar toplum olmak için “bağımsızlık ve egemenlik” gerekir.
Emperyalizm, “dış ve iç sömürüyü” bir arada sürdürür. Dış sömürü için “iç sömürücü” oluşturulur.
Özgürlük ve uygarlık için emperyalizmle mücadele etmek gerekir. Parasal, yargısal, askersel kapitülasyonlardan kurtulmak gerekir.
Özgürlük, kişinin bağımsızlığı, bağımsızlık ise toplumun özgürlüğüdür. Kişi için özgürlük, her gün yeniden kazanılıp korunan bir kavramdır. Bağımsızlık da toplum için her gün kazanılıp korunan bir kavramdır.
Özgürlüğü ve bağımsızlığı korumak için “ilkelere, kurumlara” gereksinim vardır. Bu kurumların başında “laik bir eğitim sistemi” gelir. Laiklik, din işleri ve devlet işlerinin ayrılması yanında, dini bilgi ve devlet bilgisi bütünlüğüdür. Bilgi türlerinin bütününden faydalanmak gerekir.
Eğitim, bir ulusun özgür, bağımsız bir toplum olarak yaşamasını sağlar.
Demokrasi, bir yaşam biçimidir. Temel insan hakları ve özgürlükleri, “insanlığın yüzyıllar boyu süren mücadeleleri” sonucu elde edilmiştir.
Herkes özgür olmadıkça kimse özgür olamaz. Özgürlüklerin düzeyi, “çağdaş bir toplum olmanın” göstergesidir.
Demokraside, “düşünce, ifade, inanç, eğitim, örgütlenme, girişim özgürlükleri” olmazsa olmazdır. Sivil ve siyasi özgürlükler, “çoğulculuğun, barış ve uzlaşmanın” temelini oluşturur. Demokrasi, hoşgörüye dayanan bir sistemdir.
Demokrasi, herkes için eşitlik demektir. Demokrasi, “siyaset ve ekonomi olmak üzere” toplumsal yaşamın her alanı için geçerli olan bir kavramdır.
Demokraside, “dünyevi meseleler” akıl ve bilimle çözülür. Dinin ibadet kuralları yerine getirilir. Dinin muamelat ve ceza kurallarının yerine, dünyevi bilgiyle yeni kurallar konur.
Temsili demokraside, herkesin bir oyu vardır. Toplumsal demokraside,”hem herkesin bir oyu hem herkesin geçineceği belirli bir geliri” vardır.
Demokratik anayasalar, yurttaşlarına, “demokrasiyi yok etme girişimlerine karşı” direnmeyi, yasal bir hak olarak verir.
Demokrasiye, “cahillik” zarar verir. Cahilliği zararsız duruma getirmek için, “bilgi bütünlüğünü, bilgi türlerinin eşit, kardeş, özgür olmasını” öğrenmek gerekir. Her bilgi türü, dünyaya bir bakış açısıdır.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI
18 Eylül 2023 Yazarlar
16 Eylül 2023 Yazarlar
15 Eylül 2023 Yazarlar
02 Eylül 2023 Yazarlar