logo

02 Mart 2022

Balgöç ve hissiyatım…


Mustafa Ülker
musstafaulker@kestelyore.com

     Kıymetli Okuyucular. 

     Değerli Can Dostlar.

     İlçemizin nüfusu bugün için resmî kayıtlarda 72 439 kişi olarak görünüyor. Hadi ben de artış ve zaman kaybına bakarak yaklaşık 75 bin civarındadır diyeyim. Kanaatimce ilçemizin en az yüzde 40 ı Balkanlar’dan çeşitli zamanlarda gelmiş olan soydaşlarımızdır.

      Macır (Muhacir) soydaşlarımızın ilk göçleri 1877-78 (Hicri 1293) yılı Osmanlı-Rus harbinin  yansımasıdır. Sonrasında 1910 , 12 ve 14 lerde birinci Cihan harbinin ön savrulmaları, mübadele yılları, Lozan antlaşması süreci, 30 lü yıllar özellikle 1938 göçü ve 1952, 1977 de de kitleler halinde akın akın Anavatana gelmişlerdir. En güçlü, en yoğun olanı sonuncusu da 1989 zorunlu göçü olmuştu.

       Çok eminim bu büyük göçün her iki ülkede de ciddi travmaları, ekonomik, siyasi, sosyal, kültürel sonuçları olmuştur. Çok kısa bir sürede sadece Bursa’ya şehrimize 340 binden fazla soydaşımız geldi.

Bir kısmı geri döndüler. Bir sanayici olarak düşüncem şudur. Bursamızda kalan çalışkan, üretken, teknik olarak iyi yetişmiş soydaşlarımız Bursa’mızın ekonomik hayatına, üretim gücüne güç kattılar. Bir büyük boşluğu doldurdular.

       Konumuza dönersek, 80 li yıllarda Bulgaristan’da iktidarda olan Todor Jivkov yönetimi soydaşlarımız üzerinde Asimilasyon politikalarını uyguluyordu. Türkçe konuşma yasağı, İsim değiştirme, kimlikleri kütüklerden silme, zorunlu iç göç uygulamaları, dini retoriklerde baskı ve yasaklar soydaşlarımızı bunalttı. Yer yer soydaşlarımız direnç gösteriyor, uygulamalara itiraz ediyorlardı. Bardağı taşıran eziyetler, Rodoplarda 24 Aralık 1984 te Kırcaali’de, Eğridere’de direniş gösterileri oldu 26 Aralıkta da Kestelimizinde kardeş ilçesi Killi’nin Yoğurtçular köyünde çaplı bir direnişe sahne oldu. Bu direnişi engelleyen Bulgar Askerlerinin ateşi sonucu iki soydaşımız ve Annesinin kucağında ki 18 aylık TÜRKAN BEBEK şehit edildi.

     Bu zulüm ve baskı üzerine daha önceleri Anavatana gelmiş olan güzel insanlar, 7 Ocak 1985 tarihinde merhum Mümin GENÇOĞLU önderliğinde “BALKAN GÖÇMENLERİ KÜLTÜR ve DAYANIŞMA DERNEĞİ”ni kurdular.

Balkanlardaki zulmün dünya kamuoyuna aktarılmasına da önderlik ettiler. Balkanlar’daki soydaşlarımızın yanlarında oldular, Ülkemizin ali menfaatlerine sahip çıkarak, birlik ve beraberliği sağladılar.

       Prof.Dr. Emin Balkan’ın başarılı on yıl sonunda kendi arzusu ile ayrıldığı Başkanlığındaki BALGÖÇ tek parça, yek vücut ve güçlü bir Sivil Toplum Kurumu idi. Halef başkan Prof.Dr. Yüksel Özkan Milletvekili olunca başkanlık en yaşlı üye Veli Öztürk’e bırakıldı. Pandemi sürecinde yapılamayan buluşmalar, programlar ve Genel Kurullar camiaya oldukça ciddi hasar vermiş oldu. Doğrusu Balgöç’ün ilçelerdeki şubelerindede benzer tablo oluştu. Birde buna kişisel beklentiler, ihtiras, kaprisler dahil olunca Camia da dağıldı. Acı ama gerçek…

      BALGÖÇ te etkili olanların toparlayıcı, birleştirici, samimi duruşu ile Balkan Göçmenlerinin sevgisini, saygısını kazanmış olan Prof.Dr. Emin Balkan tekrar göreve davet edildi. 13 Mart’ta Genel Kurul olacak. BALGÖÇ Genel Başkanı seçilecek. Emin Başkanı rica, minnet ikna edip davet edenler, şimdide karşısına adaylar çıkardılar. Camia mensuplarını böldüler, üzüyorlar. BALGÖÇ güç kaybediyor, kan kaybediyor.

     İlçemiz Kestelde ben Balgöç’ü Necdet Hamzaoğlu Başkan döneminde tanıdım. Killi-Yoğurtçulardaki Türkan çeşme anıtının yapılışındaki çabalarının bizzat şahidiyim. Açılışında da 2004 yılında, Kestel’i temsilen 5 bin kişiye hitap ettim. Hakeza Yeni mahalle Balgöç şube lokalinin yer tahsisi için  Belediye Meclis üyeleri olarak İsmet VİİZ bey, Selim YILDIZ bey ve ben Necdet başkana ciddi destek verdik. Katkımız oldu. Belediye başkanı Yener’in muhalefetini kırdık. Bilen biliyor, Başardık.

     Hissiyatım odur ki… Tevazu sahibi, Şahsi hesabı, beklentisi olmayan, Samimiyetinden şüphe etmediğim, birleştirici, bütünleştirici, tecrübeli aday Prof.Dr.Emin Balkan Başkan doğru, isabetli bir isimdir. İmkanı olanlar https://youtu.be/Z7C0v56zJqo da izlesinler. Camia ne arıyor? İhtiyaç nedir? görsünler.

     Göreceğiz bakalım. “Bey mi yaman, bizim Kızanlar mı yaman “

      Gününüz neşeli bereketli geçsin.

      Sağlıcakla kalın Mutlu olun.

Share
597 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

10+6 = ?

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • 10 Numara 5 yıldız yönetim!

    18 Eylül 2023 Yazarlar

         Babasının ani ve beklenmedik vefatı dolayısıyla, çok genç yaşta ticaretin göbeğinde kendisini bulan ve aldığı ticari terbiyeyle önce muhtarlığa 2 dönem soyunan ardından, Bursaspor yönetim kurulu üyeliğinde bulunan, hatta Bursaspor’a destek olabilmek adına bir tır bağışlayan, Bursaspor camiası içerisinde de ayrı bir yeri olan, MHP Kestel İlçe Başkanlığı yapan, ardından muhtarlık görevinden istifa ederek, siyasete MHP Kestel ve Büyükşehir Belediye meclis üyesi olarak devam eden, son yapılan yerel seçimlerde de, milletvek...
  • Sentez olmuş halkların vilayetidir Kerkük

    16 Eylül 2023 Yazarlar

         Sevgili okurlarım; Eğer çok boyutlu bir sorunla karşı karşıya iseniz o sorunu bütün boyutlarıyla ele alıp, kapsamlı bir çözüm bulmak zorundasınız. Eğer, çok boyutlu sorunun sadece bir parçasına odaklanarak bütününü çözmeye yeltenirseniz, kısır döngü içine düşersiniz, sorunu çözdüğünüzü zannederken kendinizde sorun olursunuz.      Bugün, yaşadığımız coğrafyada yaşayan toplumların maddi ve manevi sorunları iç içe geçmiştir, onun için bölge halklarının sorunları parça parça değil de, top yekün ele a...
  • CHP il kongresi

    15 Eylül 2023 Yazarlar

          Değerli Okuyucular,       Kadirşinas  Dostlar.       Kanaatimce bu hafta sonu, 17 Eylül 2023 Pazar günü, Atatürk kongre ve kültür merkezinde yapılacak olan CHP il kongresi Bursa’mız siyaseti ve hatta ilçemiz Kestel siyasetinin bence belirleyen bir aktivitesi olacaktır diye düşünüyorum. Kaybedilmiş Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin, demoralize olmuş millet ittifakının taraflarının yine yeniden ilimizde seçmelerin umutlarının yenilenmesi olacaktır.  &...
  • 101 YIL ÖNCE

    02 Eylül 2023 Yazarlar

         Evet… Tam 101 yıl önce Ordunun durumu iyi değil, askerin çoğunda ayakkabı yok yalın ayak, geceler soğuk, kaput, iç çamaşırı yok, yeterli suyu yok, süngüsü yok, süvarilerin kılıcı yok.      Köyde, kentte çocuklarını cepheye göndermiş anne, babaların unu, şekeri, Tuz’u, bezi yok, kaynamış mısırla, kavrulmuş buğdayla karınlarını doyurduğu günler, İstanbul’da bile açlıktan can vermiş bir sürü insan cesedi var çöplüklerde.      Birinci dünya savaşı galipleri Osmanlı’ya Sevr anla...