Son Dakika
“Milli İrade” kavramı, padişahın, kralın iradesine karşı halkın, milletin, yani bütün toplumun iradesini temsil eder.
Demagog politikacılar, “Milli İrade” kavramını, sadece kendilerini destekleyenlerin iradesi olarak gösterirler. Toplumda uzlaşma sonucu “milli irade” oluşur. Yönetimin ve muhalefetin uzlaşması ile “milli irade” gerçekleşir.
Hukuk devletinde, “Yargıtay, Danıştay, Sayıştay, Yüksek Seçim Kurulu, Anayasa Mahkemesi” denetim görevi yapar.
Anadolu insanının, dış ve iç sömürüye karşı mücadele ederek kurduğu, egemenliğin millete ait olduğu, çağdaş yaşamı hedefleyen, laikliğin bilgi bütünlüğü olduğunu anlatan Cumhuriyet’e sahip çıkmak gerekir.
Kılıç kullanan kol yorulur. Saban kullanan kol her gün kuvvetlenir. Emek, çalışmak, üretmek devamlılık özelliğine sahiptir. İnsan hayatında, bütünlük ve devamlılık ister.
Cumhuriyet, “özgürlük, bağımsızlık, demokrasi” demektir. Cumhuriyet, “vicdan, insana saygı, insan haklarına, insan yaşamına saygı, insan emeğine saygı, insan onuruna saygı” demektir.
Cumhuriyet, hakkaniyettir. Adalete güvendir. İnsanın kendini güvende hissetmesidir. Ayrımcılığı önlemektir. Çoğulculuktur. Çoğulculuk, farklılıkların eşitliğidir. Umuttur. Bilginin bütününden faydalanmaktır.
Cumhuriyet, umuda sarılmaktır. Aydınlanma, bilgi bütünlüğüdür. Aydınlanma, dini bilgide ve dünya-doğa- bilgisinde ilerlemedir. Aydınlanma, kültür, medeniyet, uygarlık aynı anlama gelir.
Cumhuriyet, sevmektir. Vatanını, dünyayı, insanı, doğayı sevmektir. Cumhuriyet, aşktır. Aşk, yaşatmaktır. Yaşamak, iyiye, güzele, çağdaşlığa akmaktır. Akmak, ışık olmak, aydınlatmaktır.
Zafer, kendisinden daha büyük olan bir amacı elde etmek için gereken bir araçtır. Amaç, fikirdir. Zafer, bir fikrin elde edilmesine hizmeti oranında değer ifade eder.
Bir fikre hizmet eden zaferlerle, her gün daha güçlü, daha kararlı yürünür. Bütün savaşlar, atılımlar, devrimler bir fikir uğruna yapılır.
Fikir, “özgürlük, bağımsızlık, aydınlanma, laiklik, halkçılık, devrimcilik” demektir.
Yorulduğumuz zaman da durmadan yürümek gerekir. İnsanda yorgunluğu yenebilecek manevi bir kuvvet vardır. Bu kuvvet, yorulanları dinlendirmeden yürütür. O kuvvet, fikirdir.
Türk dili, Türk tarihi, Türkçe eğitim, Türkçe ezan, Türkçe Kuran Türk kültürünün parçalarıdır. Cumhuriyet, sahip olduğumuz en yüce değerdir.
Bilim, sanat, sanayi, insan yaratıcılığı, girişimcilik, yetenek, keşifler toplumu ileriye götürür. Bilgi bütünlüğüne göre yaşamak gerekir. Dini bilgi, inanarak öğrenilir. Bilim, sanat, felsefe soru sorarak, şüphe ederek, deney-araştırma yaparak, sebep-sonuç düşünerek öğrenilir. Bilim, sanat toplumu zenginleştirir.
Cumhuriyet, daima ileriyi hedeflemektir. Cumhuriyet, istişare ve yetkin kurumların işbirliği içinde çalışması ile kararların alındığı bir sistemdir.
Cumhuriyet, doğmaları inanarak öğrenmeyi ve diğer bilgi türlerini soruşturup, araştırıp, tartışıp öğrenmeyi ve düşünsel gelişmeyi teşvik eder.
Cumhuriyet, bir vatana bağlı “bir millet olarak aidiyet temelinde, ortak hedeflere odaklanmayı” esas alır. Cumhuriyet, kadın ile erkeği eşit bir varlık, eşit bir birey, eşit bir insan, eşit bir yurttaş kabul eder. Cumhuriyet, eğitimde, sağlıkta, hukukta tüm yurttaşlar arasında, olanaklara eşit ve adil olarak erişimi esas alır. Cumhuriyet, yurtta barış, dünyada barış kuralı ile uzlaşı ve hoşgörüyü esas alır.
Cumhuriyet, ekonomik özgürlüklerin önünün açık tutulması esasını benimser. Hakça bir bölüşmeyi, sosyal adaleti, sosyal güvenliği önemser. Cumhuriyet, hem kamu hem özel girişimi kabul eder.
Cumhuriyet, kültürel ve sanatsal mirası kabul eder. Çağdaş sanatın önünü açar, teşvik eder, gelişimine katkı verir.
Milli bayramlar, tüm vatandaşları ilgilendirir. Amerikan ve Fransız devrimleri ile “eşitlik, kardeşlik, özgürlük” kavramları bütün dünyaya yayıldı. Milli bayramlar, toplumsal olayları anlatır.
Avrupa’da Reform, Rönesans, Aydınlanma devrimleriyle ilerleme, gelişme sağlandı. Devrimlere uzak olan toplumlar, devrim yapanlara muhtaç oldular. Üreten özgürdür. Tüketen, üretene bağımlıdır.
Cumhuriyet, yenileşme girişimlerinin toplumsallaşması ve devrimlerle çağdaşlığa dönüştürülmesidir.
Sosyalizm düşüncesi, insanlığın belli bir düzeye gelmesinin sonucudur. Kapitalist toplumda sosyalizm düşüncesi oluşur. Kapitalist toplum, millet toplumudur. Cumhuriyetin değerleri, sosyalist bir gelişmeyi esas alır.
Umut ve gelecek ile ilgili düşünceler, insan hayatına yön verir.
BENZER HABERLER