Son Dakika
Kıymetli Okuyucular,
Değerli Can Dostlar.
Demografi, antik yunanca demo, halk ve grapf, yazı anlamlarından müteşekkil bir tespitler zümresini oluşturan tanımlamadır. Bu tanımlamaya, halkın nüfus, cinsiyet, yaş, nicelik, nitelik, eğitimsel, kültürel, sosyal, ekonomik, inanç ve yönelimleri açılarından değerlendirilmesi olarak bakabiliriz. Bu tanımlama uzun detaylı bir araştırma ve bilimsel kriterlere dayalı çalışma gerektirmektedir.
Katılır mısınız bilemem ? Kanaatimce İnsanlık tümüyle bir bilinmezlik içinde evriliyor. Bir üst akıl anlayışı ile ciddi anlamda dönüşüyor veya dönüştürülüyor. Adeta bir fırtınada savrulan yapraklar gibi, ne yöne gideceği anlaşılamamaktadır.
Yönetim gücünü elinde tutanlarca algı şekillendirilmektedir. Sosyal, görsel medya ve sinema olgusu ile insanlık kontrol edilmektedir. İnsanlık Mutluluk arayışı,refah yolculuğu esnasında müthiş hırpalanmaktadır. Bir yanda ezenler, diğer yanda ezilenler var. Gayrı adil paylaşım oldukça küçülen dünyada ciddi sorunlar meydana getirmektedir. Yer yer konvansiyonel, bölgesel çatışmalar olmaktadır. Filler oynaşırken, eğlenirken çimler ezilmekte, yok olmaktadır.
Tekrar büyük ama küçük dünyamıza ilçemiz Kestel’e dönelim.
TÜİK’in analitik veri tabanına göre 2021 yıl sonu itibarıyla nüfusumuz 72,439 olarak kayıtlardadır. Bunun 36,378 i erkek % 50,22 ve 36,061 i kadın % 49,78 olarak gözüküyor.
Yaşlılar nüfusun %15 ini, geleceğimiz istikbalimiz, gençlerimiz ve çocuklarımız %34 ünü, kalan %51 ini ise orta yaş gurubu (25-65 yaş. Ortadirek) oluşturmaktadır.
Yukarıdaki grafikte görünen şey, son yirmi yıl içinde İlçemiz Kestel nüfusunu ikiye katlamış 35 binlerden 70 binlere. ulaşmıştır. Ki buna 89 Bulgaristan zorunlu asimilasyon göçü ile ilçemize yerleştirilen yaklaşık 15 bin kişi soydaşlarımız dahil değildir.
Kısa bir tahlille ilçemizi antropolojik bakışla, başta yerli manav, ağırlık olarak Bulgaristan göçmeni soydaşlarımız, Bilecik/Pazaryeri bölgesinden gelenler, Tunceli, Bayburt,Erzurum,Muş ağırlıkta olmak üzere doğu ve güneydoğudan olan insanlarımız olarak dört ayrı gurupta düşünebiliriz.
Bu renkli mozaik zenginliğimizdir. Bu aynı zamanda milletimizin aynasıdır. Eğitim ve entellektüelimizi arttırabilirsek muhteşem bir uyum ve sinerji oluşturmak mümkündür. Bu sinerji kaynağımız bölgemizin kalkınması ve zenginleşmesi için çok elzemdir. Sosyo-kültürel dönüşüm ancak ekonomik zenginlikle başarılabilir.
Geçen aylarda “BSTB” Bilim Sanayi Teknoloji Bakanlığımız tarafından yapılmış olan gelişmişlik sıralamasında maalesef ilçemiz Kestel 166. sırada bulunmuştur.
İlçelerin sosyo-ekonomileri, üniversite mezunu oranı, kişi başına hekim sayısı, POS cihazı sayısı, ilkokul ve üzeri mezunu kadın oranı, imalat sanayindeki payı, ortalama LGS puanı, gayrimenkul birim satış fiyatı, pasaport sahipliği gibi verilere bakıldı.
Bölgemizdeki üç Organize Sanayi bölgemizde bulunan yaklaşık 400-500 Orta ölçekli fabrika ayrı bir bölge zenginliğimizdir. Ancak sahiplerinin ve üst düzey idarecilerinin yaşam alanı maalesef Kestel değildir. Farkın damıyız?
Bu araştırmada, İstanbul’un Şişli ilçesi birinci çıkarken İlimiz Bursa’dan Nilüfer ilçemiz sekizinci sırada, ancak ilçemiz çok daha sonra, anca 166 sırada çıkmıştır. Bu sıranın daha yukarılara çıkarılması mümkündür. Vizyoner bir yönetim anlayışı ile yerel idarelerimiz buraya odaklanmalıdır.
Bir başka zenginliğimiz ise genç nüfus olarak oldukça iyi durumda olduğumuzdur. Ancak eğitim kalitesi olarak sınıfta kaldığımızın bilinmesini isterim. Mutlaka mercek altına alınmalı, aksayan noktalarda iyileştirmeler sağlanmalıdır. Başarı sürekli ve sürdürülebilir olmalıdır.
Bir sonraki yazımızda ilçemiz için çok önemli olan BESOB ve BALGÖÇ seçimli kongrelerini yorumlayacağız.
Gününüz neşeli bereketli geçsin.
Sağlıcakla kalın. Mutlu olun.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI
18 Eylül 2023 Yazarlar
16 Eylül 2023 Yazarlar
15 Eylül 2023 Yazarlar
02 Eylül 2023 Yazarlar