Son Dakika
İnsanlar, ilkel toplumdan, köleci topluma, feodal topluma, kapitalist topluma geçiş yaptı. Sosyalist toplum hayali kuruluyor. Türkiye’de feodal toplumdan kapitalist topluma geçiş yapmak isteniyor. Demokrasi, kapitalist toplum kuralıdır. Feodal toplumda, demokrasi yoktur.
Feodal toplumda, ibadet için çalışmaya ara verilir. Dini bilgi ve dünya bilgisi karışık kullanılır. Kapitalist toplumda, ibadet için çalışmaya ara verilmez. İbadet, çalışma sonuna ertelenir. Dini bilgi ve dünya bilgisi ayrı ayrı kullanılır. Dini bilgiyle ibadet edilir. Dünya yaşantısı için, dünya bilgisi kullanılır.
Dini bilgi ve dünya bilgisi, iki ayrı bilgi türü olur. Dünyaya, iki bilgi türü ile bakılır. Her bilgi türü, dünyaya bir bakış açısı olur. Bilgi türüyle davranış oluşturmak gerekir. Dini bilgiyle ibadet edilir. Dünya bilgisiyle dünyaya uyum hareketleri yapılır. İbadet için dini bilgiye göre giyinilir. Dünya işleri için, dünya bilgisiyle giyinilir. Dini bilgi, kalıplaşmış bilgidir. Dünya bilgisi, değişen şartların değişen bilgisidir. Dünya bilgisiyle değişen şartlara göre giyinilir.
Ehli Beyt inancı, Hazreti Muhammet ve ailesini anlatır. Feodal yaşantıyı anlatır. Sünni Tarikatlar, Hazreti Muhammet ve Dört Halife dönemini anlatır. Feodal yaşantıyı anlatır.
Feodal toplum kurallarına göre yaşayan liderlere, Demirel, Erbakan, Türkeş, Haydar Baş örnektir. Dini bilgiyle dünya bilgisini karışık kullanırlar. Dini bilgiyi ve dünya bilgisini ayrı ayrı kullanmak, kapitalizm ve demokrasi kuralıdır.
Popülizm, demokrasiye zarar veren özellikler taşır. Ailede ve aile bağı ile kullanılan unvanlar kullanılır. Ana, baba, bacı, kardeş, kardeşiniz, kardeşlerim gibi unvanlar kullanılır. Demokraside, isim ve soyadı kullanılır.
Demirel, “çoban sülü, barajlar kıralı, baba” unvanlarını kullandı. Çiller, “ana, bacı” unvanlarını kullandı. Erbakan, mücahit unvanını kullandı. İbadet için çalışmaya ara verdi. Seçim çalışmaları sırasında, meydanda halkın önünde namaz kıldı. Kudüs şehrini ve “Mescidi Aksa” yı sembol yaptı. Dini semboller kullandı. Demokraside, dini semboller kullanılmaz. Türkeş, “Başbuğ” unvanını kullandı. Bu unvan, feodal topluma ait bir unvandır. Ecevit, “Karaoğlan” unvanını kullandı.
Yaşar Nuri Öztürk gibi kişiler, dini bilgiyle her şeyi değerlendirdiler. Dini bilgiyle ibadet kurallarının anlatılması gerekir. Fetva, dini bilginin ibadet kuralları için verilir. Camilerde vaaz ve hutbe, ibadet kurallarıyla ilgili olur.
Dünya yaşantısı için, ibadethane dışında, dünya bilgisiyle değerlendirme yapılır. İbadethanede, siyasi amaçlı gıyabında cenaze namazı kılınması, dini bilginin dünya bilgisine karıştırılması olur. Siyasi amaçlı toplantıların, ibadethane dışında, dünya bilgisiyle yapılması gerekir.
Siyasi liderlerin karşılanması sırasında, dua ile kurban kesilmesi, dini bilginin dünya bilgisine karıştırılması olur. Kapitalist toplum ve demokraside siyaset, dünya bilgisiyle yapılır.
Feodal toplum kurallarıyla yaşayanlar, kapitalist topluma ve demokrasiye zarar verir. Kuralsızlık, sistemi çalışamaz hale getirir.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI
18 Eylül 2023 Yazarlar
16 Eylül 2023 Yazarlar
15 Eylül 2023 Yazarlar
02 Eylül 2023 Yazarlar