Son Dakika
Uygulamaya alınacak Kasko Sigortası Genel Şartları’nda primin ne olacağına ilişkin bir düzenleme bulunmazken, şirketler rekabet şartları altında primlerini serbestçe belirleyebilecek.
Yeni uygulamayla artık poliçeye sigorta değeri de yazılamayacak. Ayrıca yapılan değişikliklere göre, sigorta şirketleri artık “full kasko”, “süper kasko” adı altında farklı ürünler satamayacak. Dar kasko, kasko, genişletilmiş kasko ve tam kasko olmak üzere 4 farklı kasko türü olacak.
Kasko’da yeni dönem 1 Nisan’da başlayacak. 1 Nisan’dan itibaren sigorta şirketleri artık “full kasko”, “süper kasko” adı altında farklı ürünler satamayacak. Yeni uygulama ile şirketler; dar kasko, kasko, genişletilmiş kasko ve tam kasko olmak üzere 4 farklı sigorta ürününü sigortalılara sunacak. Buna göre sınırlı teminat almak isteyenler dar kasko, çarpma, çarpılma, hırsızlık, yangın gibi klasik teminatları almak isteyenler kasko, klasik teminatlara ek olarak isteğe bağlı farklı teminatları isteyenler genişletilmiş kasko, aracını her türlü riske karşı sigortalamak isteyenler ise tam kasko sigortasını seçebilecek.
SÜRÜCÜ ALKOL ALIRKEN BİR KEZ DAHA DÜŞÜNECEK
1 Nisan’da uygulamaya başlanacak olan yönetmelikle hangi hasarların sigorta teminatı içine girdiği, hangilerinin sigorta kapsamında olmayıp da sigortalının isteği halinde alınabileceği gibi konulara da açıklık getirildi. 1 Nisan’dan itibaren sel ve deprem dahil doğal afetler, patlayıcı madde taşınması, aracın anahtarının çalınması ya da ele geçirilmesi sonucu aracın çalınması ve başta kemirgenler olmak üzere hayvanların araca vereceği zararlar ek prim ödenerek ve poliçeye yazılarak, teminat altına alınacak.
Yönetmeliğe alkollü araç kullanımı ile ilgili ise, “Trafik yönetmeliğinde belirlenen seviyenin üzerinde alkollü içki almış kişilerce veya alkollü içki alamayacağı belirtilen kişilerce aracın alkol alınarak kullanılması sırasında meydana gelen zarar, sigorta kapsamı dışındadır” maddesi eklendi.
ŞİRKETLER 45 GÜN İÇİNDE KASKO HASARINI ÖDEYECEK
Yeni kasko uygulamasında hasar ödemesinde de bazı değişiklikler yapıldı. Şirketlere 45 gün içinde kasko hasarını ödeme zorunluluğu getirilirken, hasar incelemesinin uzun sürmesi ya da hukuka yansıması nedeni ile üç ay içinde hasar ödeme süreci tamamlanmazsa; sigorta şirketi, tüketici ile anlaşarak hasarın yüzde 50’sini avans olarak ödeyebilecek.
PRİMİN NE OLACAĞINA İLİŞKİN BİR DÜZENLEME BULUNMUYOR
1 Nisan 2013’te yürürlüğe girecek olan Kasko Sigortası Genel Şartlarında primin ne olacağına ilişkin bir düzenleme ise bulunmuyor. Bu çerçevede, kasko sigortası ile ilgili düzenlemelerin kasko primlerinde artışa yol açacağı tahmin edilirken, Hazine Müsteşarlığı bu iddiaları yalanlıyor. Sigorta şirketleri, rekabet şartları altında primlerini artık serbestçe belirleyebilecek.
ARACIN PERT SORUNU ÇÖZÜLÜYOR
Yeni uygulamayla artık poliçeye sigorta değeri yazılmayacak. Özellikle araç pert olduğunda sigortalıyla sigortacı arasında soruna neden olan rayiç bedel konusuna çözüm getiriliyor. Poliçeye araç bedelini yazmak yerine, araç değerinin belirleneceği ortak bir referansa veya rayiç değer belirleme yöntemine poliçede yer verilecek. Hasar tazmininin ne şekilde yapılacağı poliçede açıkça belirtilecek. Onarım yapılacak olması halinde, onarımın şirketçe belirlenecek servislerde veya sigortalı tarafından istenen servislerden hangisinde yapılacağı hususu poliçede açıkça yer alıyor.
BENZER HABERLER