Son Dakika
Sanatın özü, özgürce üretmek ve özgürce eleştirmektir. Özgür eğitimin, sanatın, bilimin yaşamla iç içe geçmesi, çağdaşlık ölçüsünün temelidir.
Gerçeklik duygusu, ahlaki bir eylemdir. Gerçek, en büyük devrimcidir. Yalan, gelip geçicidir. Gerçek, sonsuzdur. Hakikat, mutlaka kazanır. Mücadeleyi, gerçekten vazgeçmeyen sabır kazanır.
Bir şeyi bilmek, o şeyin sebebini bilmektir. Sebep-sonuç bütünlüğünü düşünmek gerekir. Niyet, her şeyin önündedir. Niyet eden kişi, düşünen kişidir. İnsan, niyet ederek düşünür. Okumayı, sorgulama, araştırma, farklı kaynakları tarama ile sürdürmek gerekir.
Taklit ya da tabi olmak, hayatı tek taraflı görme eğilimini arttırır. Taklit, tabi olma, bire indirgemedir. Bilgi felsefesinde altı bilgi türü var. Her bilgi türü dünyaya bir bakış açısıdır. Günlük bilgi, teknik bilgi, dini bilgi, sanat bilgisi, bilimsel bilgi, felsefe bilgisidir. Dini bilgi inanarak öğrenilir. Diğer bilgi türleri soru sorarak, şüphe ederek, deney-araştırma yaparak, sebep-sonuç düşünerek öğrenilir.
İdeoloji, kalıplaşmış, doktrin bilgidir. İnanarak öğrenilir. Değişimi, ilerlemeyi engeller. Eleştirel ve özgür düşünceye önem vermek gerekir.
Demokraside, yetkilerin sınırlanması, yetkilerin paylaşılması sonucu kuvvetler ayrılığı oluşur. Atatürk, “Kadınsız demokrasi olmaz” demiştir. Oy vermek de yetki paylaşımıdır. Meclis’te, kamuoyunda, ortak akıl, uzlaşma ile milli irade oluşur.
Bir birey olarak ezilmişlik, “bürokrasi ve devlet ile iletişimi ve devlet örgütlenmesine katılmayı zorlaştırır.
Tutku kelimesinin ilk çağrıştıracağı hayat parçası, cinsel aşktır. Tutuculuk nedeniyle, sanatsal etkinliklerde cinsel aşk konusuna yer verilmiyor.
Siyasi partilerde, örgütlenme modellerinden, mücadele yöntemlerine kadar yeni ve etkili pratikler, geliştirmek gerekir. Demeç, basın açıklaması yanında, yenilikler gerekir.
Günümüzde dünyada, bir tarafta çoğulcu demokrasi, serbest ticaret, insan hakları düşüncesi var. Çoğulcu demokrasinin norm olması istenir. Bunun yanında, güçlü devletler ve liderler arasında al-ver hukukuna göre iletişim de istenir.
Neyin kullanılması yerine, ne amaçla ve nasıl kullanılması önemlidir. Karikatür, düşünce ve düşünceyi ifade etme özgürlüğüdür. Karikatür, bir eleştiri yöntemidir. Karikatür, şöyle bir bakışta çok şey anlatır.
Tiyatro ile halka doğrudan ulaşılır. Vatan sevgisi, özgürlük duygusu tiyatro türü eserlerde işlenerek, halk eğitilir.
Romanda, ayrıntı zenginliği ile inandırıcılık sağlanır. Ayrıntılar, gerçekçi gözlemlere dayalı anlatılınca, okur normal bir durum gibi algılar.
Romanda, insan ilişkileri, cinsellik, tabular gibi pek çok konu işlenir. İnsanlar, düşüncelerini, duygularını gizlemek için yüzlerini maskeye benzetirler. İnsanları yalnızlaştıran hayat şartları, güvensizliğe ve arayışlara sebep olur.
Umut, mücadele, mekan, zaman, varoluş üzerine düşünülür. Düşünerek kararlar alınır. Varoluşçuluk, insanın sorumluluk duygusuna sahip olmasıdır. İnsan, yurt, dil, insan, özgürlük özlemi duyar. İnsan, inancını, umudunu, kuvvetini, sabrını devam ettirerek yaşar.
Okumaktan haz alan insan, çeşitli bilgiler öğrenerek değişir. Eleştirel yazılar, okurun düşüncelerini etkiler.
Şairlerimizin, yazarlarımızın görüşlerini, yapmak istediklerini yazıya dökmeleri, bir belge özelliği taşır. Birçok insan da sessizce, susarak, düşüncesini söze-yazıya dökmeden yaşar.
İyilik ve kötülük kavramlarına bakarken, hazır söylemleri sorgulamak, görünenin ötesine bakmak gerekir.
Müziğin, toplumu ve toplumları bir araya getiren barışçıl bir yönü vardır. Müziğe yeteneği olanlar, azimli ve disiplinli çalışma ile gelişir.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI
21 Şubat 2021 Yazarlar
21 Şubat 2021 Yazarlar
17 Şubat 2021 Yazarlar
16 Şubat 2021 Yazarlar