Son Dakika
Kamuoyunda konuşulması, tartışılması istenen konuların belirlenmesi gündemi oluşturur.
Kamuoyundan, toplumun içinde bulunduğu durumu gözden uzak tutmak için gündem belirleyici çalışmalar yapılması buna örnektir.
Müfredatta, tarih ve din dersleri içinde geçen cihat kavramının ders programındaki yerinin genişletilmesi, müftülere, nikah kıyma yetkisi verilmesi de gündem oluşturulmak ile ilgilidir.
Toplumda, dini ve milli militarizm var.
Dini militarizm, Allah için, din için cihatta, şehit olmanın övülmesidir. Ölümün, öldürmenin yüceltilmesidir.
Milli militarizm, vatan için, millet için savaşta şehit olmanın övülmesidir. Ölümün, öldürmenin yüceltilmesidir.
İnsanı yaşatmanın, barışın övülüp gündem yapılması gerekir.
Liseler, kültür liseleri ve meslek liseleri olarak ikiye ayrılır. Fransa’da kültür ve meslek liselerini bir yer-mekan içinde bulunduran Karma Liseler var. Karma Lisede öğrencinin yeteneğine göre ders, kültür ve meslek yönlendirmesi yapılır. Kültür ve meslek özelliği devam eder.
Çıraklık Okulları ve Halk Eğitim Merkezleri meslek ve kültür eğitimi verir.
Türkiye’de kültür lisesi, meslek lisesi ayrımı İmam Hatip liseleri ile sona erdiriliyor. Eller Ay’a biz yaya durumu var. İmam Hatip Lisesi ders programı kültür dersleri ile genişletiliyor. Ders programının da öğrencinin öğrenme gücüne, yeteneğine göre olması gerekir. Piyasa şartlarına göre iş bulmaya uygun eğitim gerekir.
Atatürk, eğitim ameli olmalıdır, yani eğitim, “yaparak, işe yönelik” olmalıdır, demiştir.
Müftülere, nikah kıyma yetkisi verilmesi, laiklik kuralına aykırıdır. Laiklik, din, inanç kurallarına sınırlama getirmiştir. Din, inanç, ibadet kuralları ile sınırlanmıştır. Diyanet İşleri Başkanlığı, dinin, inancın ibadet kurallarının yerine getirilmesiyle görevlidir. Dinin, inancın muamelat, ukubet kuralları için çeşitli devlet kurumları görevlendirilmiştir. Muamelat, dünya ile ilgili kurallardır. Ukubet, suçların ceza kurallarıdır. Adliye, ceza evleri, noterler, belediyeler, muhtarlıklar, nüfus müdürlükleri çeşitli görevleri paylaşır.
Maneviyat-maddiyat bir bütündür. Milli ve manevi değerler tanımı, maneviyat-maddiyat bütünlüğüne zarar veriyor.
Maneviyat geniş bir kavramdır. Dini değerleri ve milli değerleri kapsar. Allah, peygamber, din, iman kelimeleri dini maneviyata örnektir. Vatan, millet, demokrasi, insan hakları, bayrak kelimeleri milli maneviyata örnektir.
Milli ve manevi değerler, denilerek, dini ve milli değerler birbirine karıştırılıyor.
Din, uluslar arasıdır. Bütün insanlara seslenir. Dinin manevi değerleri bütün insanlara seslenir.
Milli, millete ait olandır. Millete seslenir. Vatan ve anayasa ile sınırlandırılmıştır.
Laiklik, din işleri ve devlet işlerinin ayrılmasıdır. Maneviyatın da dini maneviyat ve milli maneviyat olarak ikiye ayrılması gerekir. Maneviyat-maddiyat bir bütündür, tanımı korunmuş olur.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI
18 Ocak 2021 Yazarlar
18 Ocak 2021 Yazarlar
17 Ocak 2021 Yazarlar
16 Ocak 2021 Yazarlar