Son Dakika
Seçimlerde, yalanı dolanı önlemek, halkın kendi iradesiyle oy kullanmasına katkıda bulunmak gerekir. Davranış bilimlerine göre insan hayatında bütünlük ve devamlılık ister. Toplumsal ilgi kavramıyla birey, içinde yaşadığı topluma, katkı yapmak ister. İnsan, toplumsal bir varlıktır. İnsanın kişiliği, toplum kurallarına göre, toplum içinde oluşur.
İki türlü belgesel vardır. Birincisi mağdurların anlatıcı olduğu belgeseldir. Mağdurlar, çektikleri sıkıntıları, acıları anlatırlar.
İkincisi suçluların anlatıcı olduğu belgeseldir. Görevini, hiçbir yüzleşme, sorgulama, şüphe yaşamadan harfi harfine uygulayan suçlular, coşkulu bir şekilde yaptıklarını anlatırlar. Kendilerine göre kendilerini haklı gösteren bir gerekçe bulurlar.
Yazarın yazdıklarına bakarak eleştiri yapmak gerekir. Eleştirel bir yaklaşım, yazarın yazdıklarını anlamaya çalışmaktır. Yazarlar, toplumun ortak duygularını dile getirirler.
Ütopya romanları, olanı değil olması gerekeni anlatır. Ütopya romanlarında anlatılan “eşitlik, kardeşlik, özgürlük” kavramları, daha sonra günlük hayatımızda uygulanmaya başladı.
Etik değer ile ahlaki norm birbirinden farklıdır.
Etik değerlere, “sevgi, anlayış, insan hakları” örnektir. Etik değerler, insanın onurunu oluşturur. Etik değer başarısı ve bilinç birbirini tamamlar. Etik değerler, evrenseldir.
Ahlaki normlara, “dürüst olmak, doğruluk” örnektir. Ahlaki normlar belirli bir topluma, kişiye ait olabilir. Ahlaki normlar, “yasaların yapılmasında, meslek kurallarının belirlenmesinde” kullanılır.
Demokrasi ve insan hakları, çatışmaların panzehiridir. Farklılıklarımızı koruyarak bir arada yaşayalım. Gelişmenin nimetlerinden, vatanın güzelliklerinden eşit, kardeş, özgür bir biçimde faydalanalım. Siyaseti, “sevgi, yardımlaşma” kavramları ile yapalım. Davranış bilimciler, “annenin babanın çocuğuna bakabildiğini” belirtir. Yetişkin insanın anasının babasının,” içinde yaşadığı toplum” olduğunu belirtirler. Yetişkin insanların bakımı için toplumun örgütlenmesi gerekir.
İnsan “doğa-kültür” bütünlüğü içinde yaşar. Dünya, doğa “birinci” doğamızdır. Kültür, insanın ikinci doğasıdır.
Zorunluluk, rastlaşma “doğa” yasasıdır. Zorunluluk ile harekete geçen canlılar, rastlaşma ile birbirleriyle karşılaşırlar. Zorunluluk ve rastlaşma kaderimizi de etkiler.
İdeoloji, insanın insanla iletişimi sonucu oluşur. Teknoloji, insanın doğa ile iletişimi sonucu oluşur.
Din, siyasi düşünce “ideolojiye” örnektir. Buluşlar, keşifler “teknolojiye” örnektir. Her iki kavram da insanın hayatını etkiler.
Günümüzde, Birleşmiş Milletler Teşkilatı kurallarına göre, dünyada yaşayan insanlarla çıkar ilişkisine göre iletişim kurmak gerekir. Çıkar ilişkisine öncelik verip doğa, toplum, ideoloji, teknoloji kavramlarına da önem vermek gerekir.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI
18 Eylül 2023 Yazarlar
16 Eylül 2023 Yazarlar
15 Eylül 2023 Yazarlar
02 Eylül 2023 Yazarlar