resim yükle

logo

Kestel Ziraat Odası Başkanı Eyüp Kılıç: “Üreticilerimiz 17 kat daha fazla gelir mi elde etmişte, su ücretleri bu kadar artmıştır”

     DSİ Genel müdürlüğünce her yıl yayınlanan su kullanım hizmet bedeli tarifelerine göre de buğday, ayçiçeği, çeltik, pamuk,  mısır, meyve ve sebze sulamalarında 2015-2020 yılları arasında sulama ücretleri cazibe sulamada %72 ile % 92 arasında; pompaj sulamada ise %91 ile %193 arasında değişen oranlarda artış oldu. Yer altı suyu ücretleri de 2015 yılında dekar başına 1 lira iken 2021 yılında 17 liraya çıkmıştır.

     Üreticilerimiz 17 kat daha fazla gelir mi elde etmiştir de, su ücretleri bu kadar artmıştır. Hem tarımda verimliliği arttıracağız diyoruz, hem de verimlilik için çok önemli olan suyun fiyatını arttırarak toprakla buluşmasını önlüyoruz. Bu yanlıştan acilen dönülmelidir. 17 kat artan yeraltı suyu ücreti yeniden 1 liraya düşürülmelidir. Üreticilerimizin birçoğu bu artışlar karsısında çaresiz kalmış borçlarını ödeyememiştir.

     Covid-19 salgını nedeniyle belirsizlik ve artan maliyetler karsısında üretimini planlamakta güçlük yaşayan üreticilerimizin bu borçlarını ödemelerine imkân bulunmuyor. Sulama maliyetleri önemli bir maliyet kalemini oluşturuyor. Bu ücretlerin makul seviyelere çekilmesi gerekiyor. Diğer taraftan yürürlükteki mevzuat hükümlerine göre su borcu olan çiftçiler desteklerini alamamaktadır. Sulama borçları desteklerden mahsup edilmekte veya bloke konmaktadır.  Bu uygulamadan da vazgeçilmelidir.

     Dövizdeki artış nedeniyle bazı tarım ilaçları fiyatlarında da % 70lere varan oranlarda artışlar yaşanmaktadır. Geçen yıla göre süt yemi %97,1 besi yemi % 96,5 oranında arttı. Diğer önemli bir girdi ise mazottur. Mazot fiyatları 2021 yılında %73,8 artarak 6 lira 68 kuruştan 11 lira 56 kuruşa yükseldi.

Share
503 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

3+1 = ?

#

Kestel Ziraat Odası Başkanı Eyüp Kılıç: “Üreticilerimiz 17 kat daha fazla gelir mi elde etmişte, su ücretleri bu kadar artmıştır”” için 1 yorum

  1. Başkanım çiftçiler için gösterdiğiniz bu duyarlılığı bütün kurum yetkililerinin göstermesi lazım, aynı hassasiyeti çiftçilerin kendileride göstermesi gerekir,siyasileri şaksaklamaktan vaz geçip hak arama için seslerinin çıkması gerekir,
    Son zamlarla tarımsal girdiler,çiftçi desteklerinin %154 üzerine çıkmıştır. Bu da tarım topraklarının süratle üretim dışına çıkmasına neden olmaktadır.
    Not: Eyüp bey zamlar öyle yetiştirecek gibi değil,siz bu basın açıklamasını yaparken mazot fiyatına 11,56 TL. demişsiniz ,bir gün sonra ben bu yorumu yazarken 14,38 TL.
    Selamlar başarılar dilerim.