Son Dakika
Nimet, bağış, iyilik, lütuf demektir. İnsan yaşamı için değerli olan şeyler-yiyecek, içecek- özellikle ekmek nimettir. Nimet yalnız insanlar için söz konusudur.
Nimet, Allah tarafından insanlara her çeşit iyiliğin verilmesi ve her çeşit zararın uzaklaştırılması olarak da tanımlanabilir.
Nimet üçe ayrılır.
Birincisi, Allah’ın insanlara doğrudan verdiği nimetlerdir. Allah’ın yarattığı bitkiler, hayvanlar, madenler gibi…
İkincisi, İnsanlar tarafından insanlara yapılan iyilikler nimettir. Çeşitli buluşlar, yeni kavramlar, yeni kurumlar gibi…
Üçüncüsü, ibadet eden insanlara Allah’ın verdiği nimetlerdir. Huşu içinde ibadet etmek, sabır ve şükretmek gibi…
İnsanlar tarafından insanlara yapılan iyilik olan nimetlerden örnekler sıralayalım.
Laiklik, sekülerizm, anayasacılık, yetki sınırlaması gibi…
Laiklik, din ve devlet işlerinin ayrılmasıdır. Laiklik, din ve vicdan özgürlüğüdür. Laiklik din ve devlet bilgisi bütünlüğüdür.
Sekülerizm, din ve dünya işlerinin ayrılmasıdır. Sekülerizm, din ve vicdan özgürlüğüdür. Sekülerizm, din ve dünya bilgisi bütünlüğüdür.
Bilgi felsefesinde altı bilgi türü var. Günlük bilgi, Teknik bilgi, Dini bilgi, Sanat bilgisi, Bilimsel bilgi, Felsefe bilgisidir. Her bilgi türü dünyaya bir bakış açısıdır. Bilgi türleri eşit, kardeş, özgürdür.
Bilgi, kalıplaşmış, değişmez bilgi ve değişen bilgi olarak ikiye ayrılır. Dini bilgi, doktrin bilgi kalıplaşmış, değişmez bilgidir. Günlük bilgi, teknik bilgi, sanat bilgisi, bilimsel bilgi, felsefe bilgisi değişen bilgidir.
Önce düşünürüz, bilgi oluştururuz, sonra hareket ederiz. Bilgi, teori ve pratikten oluşur. Pratiğe dönüşen teori bilgi bütünlüğü oluşturur. Pratiğe dönüşmeyen teori bilgi bütünlüğü oluşturmaz.
Laiklik, din işleri ve devlet işlerinin paydasıdır. Üst kavramıdır. Sekülerizm, din ve dünya işlerinin paydasıdır. Üst kavramıdır.
Anayasalar, herkesin uyması gereken kuralları içeren metinlerdir. Toplum hayatı, kurallara göre yaşanır. Kurallar toplumun uzlaşması ile oluşur. Anayasalar, kuvvetler ayrılığını dile getiren metinlerdir. Yasama, yürütme, yargı arasında yetkinin paylaşılmasını belirtir. Yetki sınırlamasıdır.
Yargı, kendi hiyerarşisi içinde seçim yaparak yasama kurullarını oluşturmalıdır. Danıştay, Sayıştay, Yargıtay, Anayasa Mahkemesi gibi… Yargı kurullarına, tayin-atama olmaması gerekir.
Üniversite kurulları ve yöneticileri, eğitim üyeleri tarafından seçilmelidir. Tayin-atama olmaması gerekir.
Kral, padişah, halife tek adam yönetimidir. İnsanlar, çektikleri sıkıntılar nedeniyle anayasa ile sınırlı yetkili kurumlar ile yönetilmeyi seçtiler.
İnsanın insan yaptığı iyilik alan anayasa, kuvvetler ayrılığı, sınırlandırılmış yetki, nimettir.
Anayasa- kanun, Cami-okul-kütüphane, ordu-jandarma-polis, çeşitli meslekler, uzmanlık sınırlandırma demektir. Herkesin her şeyi yapması, sınırsız hareket etmektir.
Elimizdeki, insanın insana iyiliği olan nimetin, değerini bilmek gerekir.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI
21 Ocak 2021 Yazarlar
18 Ocak 2021 Yazarlar
18 Ocak 2021 Yazarlar
17 Ocak 2021 Yazarlar