resim yükle

logo

ÖLÜM SOLUYORUZ

Gazetemizin sık sık gündeme getirdiği, Çevre kirliliği gündemdeki yerini koruyor. Yetkililerin bu konu hakkında duyarsız kalması, yaptırım gücünü kullanmaması beraberinde kanser hastalığını tetiklemeye devam ediyor.
Bu anlamda, Bursa Tabip Odası Çevre Komisyonu, Bursa’nın 2016 yılı Hava Kirliliği Raporu’nu açıkladı. Türkiye’nin Muş’tan sonra havası en kirli ikinci ilinin Bursa olduğu belirtildi.
Kentin kanserin en büyük tetikleyicileri arasında yer alan partiküler madde oranında büyük bir risk altında olduğunu, başta çocuklar olmak üzere bu kentte yaşayanların erken ölmelerine kimsenin seyirci kalmaması gerektiğini kaydeden Bursa Tabip Odası, çözüm önerilerini de sunarken, “Sağlıklı kent planlama ilkeleri benimsenmeli” dedi.

Uludağ Üniversitesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı, Bursa Tabip Odası Çevre Komisyonu üyesi Prof. Dr. Kayıhan Pala, kentlerdeki hava kirliliğinin kanserin en önemli nedeni olduğunu vurguladı. Dış ortam hava kirliliğinin yılda yaklaşık 3,7 milyon erken ölüme yol açtığının tahmin edildiğini anlatan Prof. Dr Pala şöyle konuştu:

“Hava kirliliğine bağlı ölümlerin yüze 80’i kalp hastalıkları ve felç, yüzde 20’si ise solunum hastalıkları ve kansere bağlanmaktadır. Kentlerde hava kirliliğine yol açan 30 temel kirletici var. Partiküler maddeler, gaz formundakiler dioksin, furan gibi kalıcı organik kirleticiler, kurşun, civa, arsenik gibi kimyasal maddeler bunların arasında en tehlikeli olanları, partiküler maddeye maruz kalmanın solunum ve kalp damar hastalıklarında, astım ataklarında, solunumla ilgili rahatsızlıklarda ve hastaneye başvurularda artışla birlikte kalp damar hastalıkları, solunum hastalıkları ve akciğer kanserinden ölümlerde artışa yol açtığını vurguladı.

SINIR DEĞERLERİN 5 KAT ÜSTÜNDE
“İnegöl ve Kestel’de kükürt kirliliği gözleniyor. Kentin tamamında çok yüksek partiküler madde kirliliği gözleniyor. Azot oksit kirliliği de yine Bursa’da risk oluşturacak düzeydedir. Yüksek kirlilik ilimizde gerçekleştiği halde buna karşı bir eylem planının yürürlüğe geçmemiş olması insanlarımızın erken ölmesine neden olacak bir etkendir. Ulusal sınır değerinin 2, Dünya Sağlık Örgütü değerinin 5 katı üzerinde bir kirlilik var. Türkiye’nin Muş’tan sonra en kirli kenti Bursa’dır. Başta çocuklar olmak üzere bu kentte yaşayanların erken ölmelerine kimsenin seyirci kalmaması gerekir.”

Share
584 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

9+8 = ?