Son Dakika
Değerli Okuyucular,
Kadirşinas Dostlar ;
Bu yazımda Büyük Şehir Belediye Başkanı Sayın Alinur Aktaş’ın Bursa kamuoyu ile BUSKİ paylaşımını işleyeceğim. Bu önemli ve hassas konuyu dikkatlerinize sunmak istiyorum.
Bu fotoğrafı hatırlıyor musunuz? Tam bir yıl önceki 30 Aralık 2019 tarihli “Gündem yoğun” başlıklı yazımın bir detayı idi.
Ziraat odası başkanımız, Kıymetli arkadaşım Eyüp Kılıç, çok doğru ve haklı olarak bir konuya projektör tutuyordu. Topraklarımız susamış, suya hasret kalmıştı. Çiftçilerimizin, bölgemizin bir önemli problemini nazar-ı dikkatlerimize sunuyordu. Bence durduğu yer yanlıştı. Sanayicileri suçluyor, müsebbib gösteriyor, çare arıyordu. Bende KESİAD-Kestel Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı ve aynı zamanda bir sanayici olarak savunmak durumunda kaldım. Sanayicinin Gölbaşı göletinden su kullandığı doğru bilgi değildi. Ancak konu önemliydi. Eyüp başkanı o gün hassasiyeti için tebrik etmiştim. Bugünde çiftçimizin sesi, nefesi olduğu için tekraren tebrik ediyorum.
Aradan geçen dört mevsime rağmen durum daha vahim hale geldi. BŞB başkanı Bursalıları uyarıyor ve hemşehrilerimizi su tasarrufu konusunda ikaz ediyor. İçme su kaynaklarımızdan Nilüfer Barajımızda %5 altında, Doğancı barajımızda da ise % 35 in biraz üzeri oranında (kaynak: Buski, Aralık 2020) doluluk mevcut. Ortalama % 23 doluluk oranı ile barajlarımız alarm veriyor diyor. Yaz aylarında ciddi sıkıntılar yaşanabileceğini beyan ediyor. Hayli uzun bir zamandır yeraltı su kaynaklarından şebekeye su pompalandığını söylüyor.
Umarım çevre ve doğanın bize sunduklarının farkına varırız. Suyumuzun ülkemizde, ilimizde giderek azaldığını kabul ederiz. İhtiyaç sahipleri olarak gereğini yapar, ona göre davranırız.
Ne yapılmalı? Nereden başlamalı. Bu teknik bir konu. Kapsamlı bir şekilde düşünürsek. DSİ, Devlet su işleri genel müdürlüğü, ülkemizde su temini, kullanımı, paylaşımı ve yönetiminden sorumludur. İl ölçeğinde ise belediyenin BUSKİ, Bursa su ve kanalizasyon idaresi müdürlüğü görevlidir.
Sanayi ve tarımda kullanılacak su kaynakları ve suyun temini önemli dir. İlçemizde Buski ve DSİ nin ortak koordinasyonu ile hem tarım hemde sanayii suyu temin edilmektedir. Bölgemizdeki KOSAB, ULUDAĞ ve BOSAB sanayicilerinin Gölbaşı göletinden prosez suyu temini talebine DSİ idaresi olumsuz cevap vermiştir. Çünkü bu Reservuar 2040 yılı sonrası Bursa şehrimizin içme suyu kaynaklarından biri olarak öngörülmektedir. Geliştirilecek ve korunacaktır. Göleti besleyen su havzası dereleri ve kaynakları korunmalıdır.
Bence de Alaçam-Orhaniye havzasındaki Deliçay deresinden Aksu deresine ilave aktarım öngörülmelidir. Zaten Aksuda bulunan 2 MW lık HES (Hidroenerji elektrik santral) işletmesi ile bir miktar aktarım söz konusudur. Kışın bolca ve hırçın olarak akan Deliçay’ın suyu müsait olan yerlerde oluşturulacak suni göletlerde tutulmalı, depolanarak boşa akması engellenmelidir. Çiftçilerimizin bu yolla ihtiyaçların bir kısmı karşılanabilir. Gereği yapılmalıdır
Buradan canım yanarak ilçemiz yerel iktidarına çağrı yapıyorum. İlgili kurum ve birimlerle süratle irtibata geçilsin. Sorumluluk alanımızın tümünün de depolama göletlerine uygun alanlar tespit edilsin. Topu çevirmeden ve taç’a atmadan fizibil olanlarını behemahal gerçekleştirelim. Hem toprakla uğraşarak geçimlerini sağlayan çiftçilerimizin, fidancılık yapan hemşerilerimizin ve hemde sanayicilerimizin dertlerine kısmen derman olalım. Diğer yandan hızla üzerimize gelen kuraklaşma riskimizi azaltalım isterim.
Diğer yönüyle de, bu sayede yeraltı su kaynaklarımızın kalitesini bozmamış, daha derinlere kaçmasını önlemiş oluruz. Böylece toprağımızın nemli ve yüzeyde verimli kalması
sağlanmış olacaktır.
Geleceğimize sahip çıkmak istiyorsak, lütfen suyumuza sahip olalım, suyun israfına yönelmeyelim.
Gününüz keyifli bereketli olsun.
Sağlıcakla kalın. Mutlu olun.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI
18 Eylül 2023 Yazarlar
16 Eylül 2023 Yazarlar
15 Eylül 2023 Yazarlar
02 Eylül 2023 Yazarlar