Son Dakika
Ülkücülük, idealizm, düşüncecilik, “varlığın birinci öğesinin düşünce olduğunu belirten öğretiye” denir. İdealizm, “var olan her şeyi düşünceye bağlayan, insan düşüncesinden bağımsız bir nesneler dünyasının var olmadığını” belirtir. İdealizme göre madde gerçek değil, hayaldir. Evrendeki her şey zihinseldir.
Materyalizm, maddecilik, “evrenin madde olduğunu ve bütün varlıkların maddeden türediğini öne süren” görüştür. Yalnızca haz veren yararlı şeyler erişilmeye değer sayılır.
Dini bilgide “Müşrik” kelimesinin anlamının, malının sadakasını vermeyen, mala-maddeye önem veren, maneviyata-yardımlaşmaya önem vermeyen anlamına geldiği belirtilir. Dini bilgide maddecilik eleştirilir.
Düalizm, ikicilik, “birbirinden ayrı, birbirinden bağımsız, birbirine geri götürülemeyen, birbirinin karşısında ya da yanında olan iki ilkenin varlığını kabul eden” görüştür. İkicilik, madde ve zihin olmak üzere varlığın çift olduğunu belirtir.
Fransız düşünür Descartes, evrendeki bütün gerçekleri, birbirine indirgenemeyen ruh ve madde ikiliğinde toplar. Ruh ve madde bir bütündür. Descartes, dini bilgi ile Allah’a ulaşırız. Dünya bilgisi ile de Allah’a ulaşırız, demiştir. Dini bilgi ile dünya bilgisini eşit kabul etmiştir.
Alman düşünür Hegel de düalisttir. Ruh, idealizm, düşüncecilik, ülkücülük- madde, materyalizm, maddecilik bir bütündür, demiştir. Bilgi bütünlüğünü belirtmiştir.
Teizm, tektanrıcılık anlamına gelir. Teizm, var olan her şeyin Tanrı tarafından yaratıldığını belirtir.
Yunus Emre, “Elif okuduk ötürü / Pazar eyledik götürü / Yaratılanı severiz / Yaratandan ötürü.” demiştir. Yaratan ve yaratılan bilgisi bir bütündür. Yunus Emre düalizmi anlatan şiir yazmıştır. Bilgi bütünlüğünü anlatmıştır.
Dini bilgi-dünya bilgisi bir bütündür. Dini bilgi ve dünya bilgisini Allah yaratmıştır.
Düalizm, ikicilik, toplumda uzlaşmayı getirmiştir. Bilgi türlerinin eşit, kardeş, özgür, olmasını getirmiştir. Buluşlar, keşifler artmıştır.
Ülkücülük ve manevi kalkınma sloganı bütünün parçasını alıp yüceltmek, soyutlamaktır. Çatışma, kutuplaşma yapmaktır.
Türkeş, ülkücü, ülkücülük diyerek, Hegel’in bilgi bütünlüğünün idealizm parçasını alıp yüceltmiş, soyutlamıştır. Çatışma, kutuplaşma ortamı oluşmuştur.
Erbakan, manevi kalkınma diyerek, Hegel’in bilgi bütünlüğünün idealizm parçasını alıp yüceltmiş, soyutlamıştır. Çatışma, kutuplaşma ortamı oluşmuştur.
Bilgi felsefesinde altı bilgi türü var. Günlük bilgi, teknik bilgi, dini bilgi, sanat bilgisi, bilimsel bilgi, felsefe bilgisidir. Her bilgi türü, dünyaya bir bakış açısıdır. Bütün bilgi türlerinin bakış açıları ile dünyaya bakmak gerekir.
Bilgi, doğuştan, inanarak, soru sorarak, şüphe ederek, deney-araştırma yaparak öğrenilir. Dini bilgiyi inanarak öğreniriz. Bebekler, annesinin memesini emmeyi, doğuştan öğrenirler. Günlük bilgi, teknik bilgi, sanat bilgisi, bilimsel bilgi, felsefe bilgisi dünya bilgisidir. Dünya bilgisi, soru sorarak, şüphe ederek, deney-araştırma yaparak öğrenilir.
Laiklik, din ve devlet-dünya işlerinin ayrılması yanında, dini bilgi ve devlet-dünya bilgisi bütünlüğüdür. Uzlaşma, barış demektir.
Düalizme, bilgi bütünlüğüne uymayan, çatışma, kutuplaşma yapan ülkücülük ve manevi kalkınma sloganlarının anlamını herkese anlatalım.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI
21 Ocak 2021 Yazarlar
18 Ocak 2021 Yazarlar
18 Ocak 2021 Yazarlar
17 Ocak 2021 Yazarlar