Son Dakika
Yarım elma, gönül alma: Sözü, üzülen ve kalbi kırılan kişiyi sevindirmek anlamına gelir. Birini hoşnut etmek için yapılan şeylerde, niyet önemlidir. Hediyenin maddi değeri, önemli değildir. Birini hatırlamak ve onu düşünmek, her şeyden önemlidir. Elmanın yarısı bile birisini mutlu etmek için yeterli olabilir.
Hediye alıp vermenin ayrı bir önemi vardır. Bizim için ne kadar önemli ve değerli olduğunu göstermek için yakınlarımıza hediye alırız.
Elma, bir meyvedir. Çeşidi çoktur. Metafor olarak kullanılır. Metafor, benzetme demektir. Kadın ve erkek, bir elmanın yarısı olur. Elmanın yarısı kadın, yarısı erkek olur.
Dünyanın bütünlüğünü ve bütün-parça iletişimini anlatmak için elma kelimesi kullanılır. Bir elma ağacındaki bir elma, dünyanın parçasıdır, denir.
Bilgi, bir bütün olur. Bilgi, ikiye ayrılır. Dini bilgi ve dünya bilgisi olarak ikiye ayrılır. Bilgi, idealizm ve materyalizm olarak ikiye ayrılır. Bilgi bütünlüğünü, elma metaforuyla anlatalım. Elmaya benzetelim. Dini bilgi ve dünya bilgisi, bir elmanın yarısı olur. İdealist bilgi ve materyalist bilgi, bir elmanın yarısı olur.
Maneviyat ve maddiyat, bir bütün olur. Manevi bilgi ve maddi bilgi, bir bütün olur. Maneviyat ya da maddiyat, bir elmanın yarısı olur.
Seçimlerde, vatandaşa yarım elma sunan bir durum var. Ülkücülük, maneviyat demektir. Manevi kalkınma, maneviyat demektir. Bilim-ilim- kurulu, maddiyat demektir.
Dinin ibadet kuralları, manevi yönü belirtir. Dinin muamelat ve ceza kuralları, dünyevi yönü belirtir. Dini bilgi, dünya bilgisini kutsayıp kabul eder. Dini bilgi içinde kutsanmış dünya bilgisi vardır. Kutsama, duayla yapılır. Dinin dünyayla ilgili kuralları nas edildi. Uygulaması durduruldu. Dünya bilgisiyle kurallar oluşturuldu.
Ülkücülük denilerek, maneviyat belirtilir. Maddiyatın önemsiz olduğu, belirtilmiş olur. Manevi kalkınma denilerek, maneviyat belirtilir. Maddiyatın önemsiz olduğu, belirtilmiş olur. Bilim-ilim- kurulu denilerek, maddi bilgi belirtilir. Maneviyat, görmezliğe gelinir.
“Ülkücülük, manevi kalkınma, bilim-ilim- kurulu” denilerek, vatandaşlara, bilginin yarısı hediye ediliyor. Yarım elma, gönül alma, yapılıyor. Bu durum, sloganla vatandaşa hitap edildiğini gösterir. Slogan, bir bütünün parçasını alıp yüceltir. Slogan, toplumda kutuplaşma yapar.
Kuş metaforunda-benzetmesinde- kuş, iki kanadıyla uçar. Kuşun bir kanadı maneviyat, bir kanadı maddiyat olur. İnsan, maneviyat ve maddiyat bütünlüğünde, mutlu olur. Bilginin bütününü öğrenmek gerekir. Maneviyat ve maddiyat bütünlüğünü öğrenmek gerekir.
Bilgi bütünlüğü, felsefe bilgisidir. Dini bilgi, kendi bilgisini, doğru kabul eder. Başka dini bilgileri ve dünya bilgisini, doğru kabul etmez. “Ülkücülük, manevi kalkınma, bilim-ilim kurulu” felsefe bilgisidir. Bilginin yarısı, önemsiz gösterilip, yarım elma, gönül alma, deniyor.
Bilgi bütünlüğünü anlatan ve vatandaşa seslenen seçim kampanyası gerekir. “Ülkücülük, manevi kalkınma, bilim-ilim- kurulu” bir bütündür. Bütüne göre ya da bilgi bütünlüğüne göre yaşamayı anlatmak gerekir.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI
18 Eylül 2023 Yazarlar
16 Eylül 2023 Yazarlar
15 Eylül 2023 Yazarlar
02 Eylül 2023 Yazarlar