logo

ZEHİR SOLUMAK İSTEMİYORUZ!

İçinde yaşadığımız Dünya’da ve ülkemizde her geçen gün çevre sorunları artış göstermektedir. Çevre sorunlarının başında da hava kirliliği gelmektedir. Hava kirliliğinin temel nedeni fosil yakıt kullanımı olsa da; artan enerji kullanımı, sanayinin hızla gelişimi, hızlı nüfus artışı, çarpık kentleşme, trafik, ormanların yok olması da önemli etmenlerdendir.
Bütün bu saydıklarımız hava kalitesinde kötü anlamda büyük değişiklikler yapmıştır.

Temiz Hava Hakkı Platformu 2024 yılında yayınladıkları raporda nüfusun en az yüzde 92’sinin kirli hava soluduğu belirtmiştir. Rapora göre ilk kez meme kanseri ile hava kirliliği arasındaki ilişki olduğu ortaya konulmuştur. Hava kirliliği sonucu gerçekleşen ölümlerin hem sayısal hem de orantısal olarak önceki yıllara göre arttığını vurgulamıştır. Eğer temiz hava politikaları uygulansaydı Türkiye’de 68 bin 440 kişinin hayatını kaybetmesinin önüne geçilebileceğini belirtilmiştir.

Ülkemizin en önemli çevre ve halk sağlığı sorunu olan hava kirliliği; astım vakalarını, alerjik solunum sistemi hastalıklarını, KOAH, amfizem, akciğer kanseri gibi hastalıkların oluşmasını veya ilerlemesini sağlamaktadır. Bunların yanında kalp krizi, felç gibi hastalıkları da tetiklediği tespit edilmiştir. Ayrıca sperm kalitesinde düşme, erken ve düşük doğum, mesane kanseri gibi sorunlara yol açtığı da yapılan çalışmalarla kanıtlanmıştır.

Bir zamanlar Kestel; bağları bahçeleriyle, tertemiz akan dereleriyle doğa harikası olarak anılırdı. Günümüzde ise hava kirliliğinde en üst sıralarda yer almaktadır. Kara dumanlarla kirletilen havası, zehir akan dereleriyle anılmaktadır. Artık dört bir yanı sanayi ile çevrili olan Kestel’imizin ne yazık ki havası, doğası, çevresi pistir ve insanları zehirlenmektedir.

Filtresi olmayan bacalar gün boyu zehir saçmakta, filtresi olan bacalar ise özellikle gece saatlerinden sabaha kadar Kestel halkını zehirlemektedir. Artık Kestel’in havası 7/24 solunabilecek durumda değildir. Bir grup sanayici para kazanacak diye Kestel halkının sağlığı yok sayılmaktadır.

Temiz Hava Hakkı Platformu’nun raporuna göre 2023 yılında Bursa Kestel istasyonunun 24 saatlik PM 10 ortalamaları 24 saatlik ulusal limit değerini aşan gün sayısının 278 gün olduğunu, PM 2,5 parametresi için 24 saatlik ortalama kılavuz değerini aşan gün sayısının 291 gün olduğunu ortaya koymaktadır. 2023 yılında Kestel’de PM10 izlemesi yüzde 10’un üzerinde olsa da sağlık açısından daha önemli olan PM 2,5 için hiç ölçüm yapılmamıştır. Türkiye’de hava kirliliğine bağlı ölümlerde Bursa 3. Sırayı almıştır.

Kestel halkı her gün zehir soluyarak yaşamını sürdürmektedir. Temiz havaya hasret kalmıştır. Gökyüzünün berraklığını göremez olmuştur. Hava kirliliğine bağlı hastalıklarla boğuşmakta, çocuklarının geleceğini kara dumanlar arasından görememektedir.

Temiz bir havada yaşamak ve çocuklarımızı için berrak bir Kestel’de büyütmek talebiyle elimizi taşın altına koyma vakti gelmiştir. Sağlıklı bir Kestel, sağlıklı bir Bursa için derhal kirleticilere karşı bir adım atma zamanıdır. Kestel halkının sağlığını, para hırsı için yok sayanlara karşı durma zamanıdır.

Çevre konusunda görevli olan tüm kurum ve kuruluşlara buradan bir kez daha sesleniyoruz. Bir an önce fabrikaların denetlenmesine başlayın. Havamızı zehirleyen, halkın sağlığı ile oynayan fabrikalara gerekli cezaların verilmesini sağlayın. Gerekirse kapatmak için girişimlerde bulunun. Yeni kirleticilere geçit vermeyin. Bursa’da 17 adet sanayi bölgesi olduğu bilinmektedir.Daha fazla sanayi bölgesi kurulmasına engel olun.

Biz Kestel Çevre Platformu olarak;
Bilim insanlarının verdiği bilgiler doğrultusunda Kestel’de soluduğumuz havanın kirli olmasına yol açan etmenlere karşı kararlı bir mücadele yürüteceğiz.

Hava kirliliği ile ilgili Sağlık Etki Değerlendirmesi (SED) yapılması için girişimde bulunacağız.

Temiz bir Kestel için kent yöneticileri, bilim insanları, meslek örgütleri, demokratik kitle örgütleri ve yurttaşlar olarak farkındalık yaratıp kurumların adım atmasını sağlamaya çalışacağız.

Kestel’in havası temiz ve sağlıklı olana kadar, soluduğumuz havanın kirli olmasına yol açan etmenlere karşı mücadelemizi sürdüreceğiz.

Doymak bilmeyen kâr hırsınıza, doğayı ve sağlığımızı kurban etmeyeceğiz.

Share
245 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

10+8 = ?