Son Dakika
Milli Eğitim Bakanlığı 2022-2023 eğitim öğretim yılı ikinci döneminde tüm okul öncesi öğrencilerine bir öğün ücretsiz yemek vereceğini duyurmuştu. MEB öğrenciler için temel bir hak olan beslenme hakkını sağlıklı gıdaya erişemeyen milyonlarca yoksul çocuk için bir hak olarak görüp çalışması gerekirken altyapı hazırlıkları tamamlanmadan bu ihtiyacı bir seçim malzemesi haline getirmiş, alelacele uygulamaya geçmiştir. Bu süreçte okul öncesi öğrencilerinin yemek ihtiyacını karşılamak için kimi okullar mutfak kurmuş, kimileri ise pastaneler, yemek firmaları ya da okul kantinleri ile anlaşmıştır. Ancak MEB bu süreçte demirbaş alımları için gönderdiği ödenek dışında vaat ettiği öğrenci başına 21,45TL tutarındaki yemek bedelini de okullara göndermemiştir. Bu nedenle MEB’in Yemek/Beslenme Hazırlama ve Dağıtım Kılavuzu’nda “…günlük enerji ve besin ögelerinin yeterli ve dengeli bir şekilde karşılanabilmesi için “ diye belirttiği amaca ulaşılamamış, sağlıklı ve dengeli beslenme hedefi sözde kalmış, ekmek arası peynir veya çorba ve simit ile öğünler geçiştirilmiştir.
Kaynak yetersizliği, MEB’in hazırlıksız talimatları nedeniyle öğrencilere ücretsiz öğün vermeye çalışan okullar ise yemek firmalarına, pastanelere ve okul kantinlerine borçlanmış, bugün itibariyle hala borçlarını ödeyememişlerdir. MEB’in öğrenci başına belirlediği 21,45TL yemek bedelinin sağlıklı ve dengeli beslenme için yetersiz olduğu ortadayken bu paranın da ödenmemesi okulları öğünlerde simitle, meyve suyuyla, poğaçayla geçiştirmek zorunda bırakmış, bu da yetmediği gibi Bursa’da alacaklılar okulların kapısına dayanmıştır.
Ağır ekonomik kriz nedeniyle açlık riskiyle karşı karşıya kalan milyonlarca öğrencinin günde bir kez sağlıklı gıdaya erişiminin sağlanması devletin asli görevlerindendir.
MEB’i kılavuzda belirtmiş olduğu “sağlıklı gıda”, “enerji ihtiyacına göre menü”, “diyetisyen desteği” gibi amaçlara ulaşmak için öncelikle borçlarını ödemeye, sonrasında ise 21,45TL olan öğün bedelini gerçekçi bir tutara yükselterek öğrencilerin sağlıklı gıdaya ulaşması için altyapı eksiklerini okullar açılmadan gidermeye çağırıyoruz.
Eğitim-İş olarak çocuklarımızın sağlıklı gıda, temiz su, güvenli eğitim ortamı ve nitelikli eğitim haklarını kullanabilmeleri için sürecin takipçisi olacağız. Velilerimizi de aynı duyarlılıkla çocuklarımızın bu haklarının korunması konusunda süreci takip etmeye ve birlikte mücadele etmeye davet ediyoruz.
Yeliz TOY
Şube Başkanı
BENZER HABERLER