logo

KÖFTECİ YUSUF’A DEVLET ELİYLE ÇOCUK İŞÇİ KIYAĞI

Devlet Eliyle Yasal Çocuk İşçiliği Sayısı Bugün 1 Milyon 33 Bine Ulaştı

MEB, mesleki eğitim merkezlerinin 1 milyon öğrenciye ulaşmasını ‘’Mesleki Eğitimin Güçlü Sesi’’ temalı filmle bugün duyurdu.

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, 25 Aralık 2021’de 3308 Sayılı Mesleki Eğitim Kanunu’nda önemli bir değişiklik yapıldığını ifade ederek ‘’Cumhurbaşkanımızın ilk etapta işaret ettiği 1 milyon kayıtlı öğrenci hedefine ulaşmanın mutluluğu içindeyiz. Bu değişiklikle hem işveren hem de öğrenciler için çok cazip bir mekanizma ürettik. Yasal düzenleme öncesinde Türkiye’deki çırak ve kalfa sayısı 159 bindi. Şu anda mesleki eğitim merkezlerinde kayıtlı 1 milyon 33 bin öğrencimiz bulunuyor. Türkiye’nin her noktasında artık özellikle küçük ve orta ölçekli işletmeler için çırak, kalfa, usta bulma ile ilgili hiçbir sorun kalmadı. Yıl bitiminde bu hedefin çok daha ötesine geçeceğiz.’’ dedi.

Milli Eğitim Bakanı, işletmelerin ihtiyacını karşılamaktan dolayı duyduğu mutluluğu paylaşırken, Bursa İl Milli Eğitim Müdürü de Köfteci Yusuf ile protokol anlaşmasına imza attı.

Gururla ifade ettikleri Mesleki Eğitim Merkezleri (MESEM)’ler, sermayenin ucuz emek kaynaklarından biridir. ‘’Meslek Lisesi Memleket Meselesi’’ sloganıyla başlayan sermayeyle iş birliği süreci, 2002 sonrası MEB’in yerli sermaye grupları ile imzaladığı protokollerle geliştirilmiştir. O protokollere örnek olarak başta TÜSİAD, TİSK, TÜRKKONFED, Vehbi Koç Vakfı ve Özel Sektör Gönüllüleri Derneği (ÖSGD) gibi büyük sermaye grupları ile yürütülen Okul-İşletme İşbirliğini Geliştirme Programı, bugün MESEM’ lerle orta ve küçük işletmelerin ihtiyacını dahi karşılayacak ucuz işgücünü Köfteci Yusuf’u memnun edecek şekilde geliştirilmiş, yaygınlaştırılmıştır.

Sermayenin iktidardan talep ettiği ucuz işgücü ihtiyacı önce iş birliği protokolleri ile başlamış, bugün ise Mesleki ve Teknik okullarla sınırlı kalmamış, 25 Aralık 2021’de MESEM’ lerle yasal hale getirilmiştir. Sermayenin mesleki ve teknik eğitim alanına gerek müfredat gerekse yönetim düzeyinde girmesi memleketten ne kastedildiğini ortaya koymaktadır.

Bu işbirliği o kadar ileri seviyeye ulaştırılmıştır ki, bugün 1 milyon 33 bin çocuk, zorunlu olan 12 yıllık eğitimini tamamlamadan lise çağında örgün eğitimden ayrılarak Köfteci Yusuf gibi işletmelerde işçi olabilmekte ve haftanın 4 günü çalışarak asgari ücretin yüzde otuzunu alabilmektedir. Üstelik bu ücret de işletme tarafından değil de, kamu kaynakları kullanılarak devlet tarafından ödenebilmektedir.

Derinleşen ekonomik kriz ile hızla yoksullaşan emekçi ailelere, dar gelirli ailelere çocuklarının eğitimi için en ufak bir destek sağlamayan hükümet, çocuklarını Köfteci Yusuf’ta çalıştırma karşılığında bir miktar ücret ödemektedir.

Bugün her dört öğrenciden birinin aç olduğu, öğrenci başına 83 kuruş harçlığın düştüğü ve öğrencilerin bir simit dahi alamadığı koşullarda, eğitim maliyetini karşılayamayan ailelere başka seçenek bırakmayan iktidar, sermayenin ihtiyacını karşılamanın mutluluğunu yaşadığını ifade etmektedir.

MESEM, devlet eliyle yasal çocuk işçiliğidir. Yoksul çocukların emeğinin sömürüldüğü, patronların karına kar kattığı düzendir.

Yakın zamanda MEB de A101 ile iş birliği protokolü imzalamış, gelen tepkiler üzerine protokolü iptal etmiştir. Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğü de Köfteci Yusuf ile imzalanan protokolü iptal ederek bu yanlıştan dönmelidir.

Eğitim-İş olarak; Öğrencilerimizin nitelikli eğitim hakkı için mücadele edeceğimizi, protokollerin takipçisi olacağımızı kamuoyuna ilan eder,  Bursa İl Milli Eğitim Müdürü’ne çocuklarımızın ucuz işgücü değil, öğrenci olduklarını hatırlatmak isteriz. Ait oldukları yer, Köfteci Yusuf değil; okullardır.

                                                                                                               Yeliz TOY

                                                                                                             Şube Başkanı

Share
285 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

1+1 = ?