Son Dakika
Vatandaşın refah düzeyinin cebindeki telefonla doğru orantılı olduğu yönündeki bir garip inanç, günden güne yayılıyor. Garip sokak röportajlarında “herkesin cebinde telefon var ekonomi iyi” diyenler az değil. Dünya değiştikçe ihtiyaçlar da çeşitlenip farklılaşacaktır. Bu durum insanların arasındaki fakir zengin ayrımını ortadan kaldırmaya yetmez. İnsanların işini yapması, yaşaması, sosyal ihtiyaçlarını karşılaması için internet ve telefon ihtiyacı doğduktan sonra, bu ihtiyacın karşılanmasını zenginlik saymak dünyanın sürekli değişim içinde olduğunu anlayamamak demek.
Şimdi yaşadığınız yerde 1980’li yıllarda yaşadığınızı düşünün. Telefon ya da internet ihtiyacınız olacak mıdır? Elbette hayır. Size hiç görmediğiniz cep telefonunu vermemek mutsuz olmanıza neden olmayacaktır. Ancak radyoyu elinizden alsak, televizyon yeni yeni girmeye başlamış zaten ülkeye onu da yasaklasak 1920’de yaşayan insanın yaşamayacağı bir mutsuzluk duyacaktınız. İnsana ihtiyaç oluşturup sonra mahrum etmek zenginlik ya da fakirlikle alakalı değildir. İnsan olmanın bir gereğidir. Günümüzde eşiyle, çocuğuyla, ana babasıyla iletişimi telefon ile kuran insanların telefona sahip olmamasını beklemek saçmalık değil mi? Bu yazıyı okuyan insanlar şu anda internetsiz ve telefonsuz kalsa ne olurdu?
Muhtelemen bu yazıyı internetten okuyorsunuz. Devamını okuyamazdınız. Diyelim ki basılı gazeteden okuyorsunuz. Yazı bitince eve giderken ne alınacak diye düşünseniz cevabını bulmak için önce eve gidip sormanız lazım. Yakınınızı merak edecek olsanız tanıdık birini bulup sormanız gerekecek. Arkadaşlarınız, tanıdıklarınız, hepsi gitti. Tesadüfen ya yolda karşılaşacaksınız, ya da biliyorsanız evlerine, işyerlerine gideceksiniz. Sudan çıkmış balığa döner insan. Ama biraz dayanırsanız. İşte artık fakirsiniz. Ekonomiden şikayet edebilirsiniz.
Elbette eskiden iletişim bu şekildeydi. Ama yaşam geriye doğru gitmez. İnsan eskide yaşamaz.
Ekonominin kötü olduğunu gizlemek için bu nedenle anlamsız çıkışlara gerek yok. Dünya ve Türkiye çok daha kötü zamanlar yaşadı 100-110 yıl önce büyük savaşlar, ızdırap, gözyaşı vardı. Atalarımız canlarını kanlarını kaybettiler. 2. Dünya Savaşı’nda Dünya halkları büyük bir vahşet yaşadılar. Tarihte sayısız böyle dönem var. Eskiden telefon mu vardı şimdi herkesin cebinde telefon var diyenler, bu dönemleri unutmayıp hep felaketler var gibi hissederek mi yaşıyorlar. İnsan denen yaratık böyle yaşamaz. Elbette çağının gereklerinden istifade edecek. İmkanları kullanmak isteyecek. Evet herkesin cebinde telefon var. Ama herkes ejderli smootty içmiyor. 100 çeşit yemek olan kahvaltı sofralarını instagramda gözümüze sokmuyor.
Eskiden benim büyüdüğüm yerde pehlivanlara çok saygı duyulurdu. Şimdi pehlivan olunca diplomanın sahteliği mahkeme kararı ile sabit olsa bile büyük büyük yerlere yönetici olabiliyorsun. Pehlivana laf ediliyor diye zoruma gidiyor. Dedemde pehlivan diye galiba. Neyse cebimizde telefon var. Çok şükür.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI
18 Eylül 2023 Yazarlar
16 Eylül 2023 Yazarlar
15 Eylül 2023 Yazarlar
02 Eylül 2023 Yazarlar