Son Dakika


Gencecik bir üniversite öğrencisi, gencecik hocasını hiçbir şekilde izahı mümkün olmayacak, bir gerekçeden dolayı öldürdü.
Bu iki genç insanın bir hiç uğruna yok olması, yüreğime çok büyük bir acı verdi. Ama, şaşırmadım. Bu olay, bencillik hastalığının toplumu getirdiği noktayı işaret etmektedir. Bu tür cinayetler istisna olmaktan çıkmıştır, devamlı oluyor. Ve olağan hale gelmiştir. Ceren, olayını bir öğrencinin fevri hareketi gibi ele alamayız. Bu durum kendimizi aklama kurnazlığıdır. Her gün sıradan önemsiz nedenlerden dolayı onlarca insan öldürülüyor veya mağdur oluyor. Sizce bütün bunlar bizden bağımsız tesadüfü olaylar mı, Bizim bu işlerde dahlimiz yok mudur..?
Bence, hadiseyi kendimizden ötelemek için boşuna yorulmayalım. O iki genç insanın yitip gitmesinin suçlusu hepimiziz. Ne duygu sömürüsü, ne de sahte gözyaşları bizi temize çıkarmaz. Bu olaylar ortak eserlerimizdir. Egomuz ve hırsımız yüzünden havayı, akarsuları, denizleri kirletiyoruz. Doğayı tahrip ediyoruz bu vesileyle milyonlarca hayvanlar, kuşlar, balıklar, böcekler ölüyorlar ve bitkiler yok oluyorlar. Bütün bu katliamların sorumlusuyuz, bizim için katletme, tahrip etme, yok etme normal olmuştur. Yeter ki, egomuz tatmin olsun gerisi mühim değil.
Hastalık bellidir, peki çaresi nedir.?
Egomuz ve hırsımızla toplum olarak yüzleşmediğimiz sürece bu olaylar normal akışı içinde devam edecektir. Biz de, “mıy mıy” yapmaktan başka bir işe yaramayacağız.
Benim düşüncem, Şayet egomuz ve hırsımızla yüzleşme cesareti gösterirsek, bütün maddi ve manevi sorunlarımıza çare bulmamız mümkündür. Ceren’lerin ölmesini, Kara-Akarsu ve Deniz canlılarının katledilmesini veya yok edilmesini istemiyorsak, kafa yapımızı değiştirelim. Aksi taktirde, mevcut anlayışımızla işlenen bütün cinayetlerin faili olmayabiliriz. Fakat, faillerin suç ortağıyız. Söz konusu vahşilikler istisna değil, olağan hale gelmiştir. Kaynağı da, suçlusu da toplumun tümüdür. Duygu sömürüsü ve sahte göz yaşları yerine, hastalığın kaynağına inelim oradan çare bulmaya çalışalım.
Sözün bittiği yerdeyiz.
Bir şeyler yapmalıyız.
Hepimiz tehlikenin ne kadar büyük olduğuna şahitlik ediyoruz. “Benimle alakası yok” diyerek kendimizi aklayamayız.
Artık yeter; Ceren’ler ve başka canlılar öldürülmesin, bitkiler yok edilmesin, doğa tahrip edilmesin, hava-akarsular ve denizler kirletilmesin, bakış açımız ve karşı yönde duruşumuz bu yönde olmalı diyorum.
Eğer, niyetimiz Salih olursa; Allah bize yardım eder inşallah.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI
05 Nisan 2026 Yazarlar
04 Nisan 2026 Yazarlar
31 Mart 2026 Yazarlar
30 Mart 2026 Yazarlar