logo

14 Mart 2019

KURALLARA UYUM


Yurtsever-vatansever- insan, işini en iyi yapar. Topluma örnek olur. Mutlak olan her kuvvet, denetimin, hürriyetin ve dolayısıyla insan mutluluğunun dışında bir durumdur. Toplum hayatı, kurallara göre yaşanır. Kurallara uyumun da denetlenmesi gerekir. Kuvvetler ayrılığı kavramı, “yasama, yürütme, yargının” belirli kurallara göre olan çalışmalarının denetlenmesini de kapsar.
Önemli olan insan hakları bildirgesindeki kuralara uyumdur. İnsan hakları bildirgesindeki haklar korunduğunda sorunlar çözülür.
Her duyumsama, duygu, algılama, her düşünme bir çeviri eylemidir. Her anlak, bellek, zihin eylemi bir çeviri eylemidir. Her enerji, her kuvvet bir çeviri sonucudur. Çeviri ile dünya edebiyatını tanıma olanağımız olur. Dünya edebiyatını tanıyarak, “milli, çağdaş” edebiyat oluşur. Toplumlar, dünyadaki yenilikleri, gelişmeleri çeviri yoluyla bünyelerine katarlar. Her çeviri, milli edebiyatın gelişmesine katkı yapar.
Dijital dönüşüm, yeni iş alanları, yeni iş yapma biçimleri, değişen hayat tarzları, eğitim yöntemleri gibi birçok konuda yapılan çalışmalardır. Her yenilik, her yeni iş bir ekmek kapısı demektir. Yeniliklerin getirdiği kurallara uyum gerekir.
Girişimlerin, ekonomi-politik açıdan etkin olması için mülkiyet esaslı olmasına dikkat etmek gerekir. Sermayenin-paranın- davranış biçimi, mülkiyet ile doğrudan ilgilidir. Sermayenin-paranın- mülkiyetinin de yerli ve milli olması gerekir. Yerli ve milli sermaye-para- oluşturmak gerekir. Bu da yerli ve milli tasarruf ile olur. Değerli maden birikimi ile yapılan tasarrufu, sermaye-para- piyasasına katmak gerekir.
“Aynı nehir suyunda yıkananların üzerinden farklı sular akar. Biz artık, biz değiliz. Geçmişe mazi, yenmişe kuzu.” Sözlerinden değişim, değişiklik kavramını anlarız. Suyun akışını sağlayan, kaynağından gelen yeni sulardır. Toplum da insan da yeni kuşaklarla değişir. Yenilikler, buluşlar, keşifler değişim oluşturur.
Feodal toplumda üretim, tarım ağırlıklıdır. Toprak sahipleri, toplumda etkilidir. Merkezi yönetim, tarım gelirlerine dayanır. Merkezi yönetim, toprak sahiplerinin de başkanıdır. Kapitalist toplumda üretim, sanayi ağırlıklıdır. Fabrika, atölye sahipleri, toplumda etkilidir. Merkezi yönetim, sanayi gelirlerine dayanır. Merkezi yönetim, sanayicilerin başkanıdır. Üretim ilişkileri değişince, yönetim ilişkileri de değişir.
Bir şeyin ilginç olması için, onu hareket ettirmek gerekir. İlgi çekmek için, eylemi-hareketi- kullanmak gerekir. Yazıda, eylem cümleleri, noktalama işaretleri ile hareket anlatılır.
Yaşamın öznesi olmak için adımlar atılır. Gençlik döneminde, yaşamın öznesi olmak için atılan adımlar, önemlidir. Geleceği kurmanın yolu, yaşamın öznesi olan yetişkin insanı yetiştirmektir. Yeni insan, yeni okul arayışı, geleceğin yetişkin insanını yetiştirmektir. Yaşamın öznesi olmak, üretip tüketmektir. Üretip tüketen özgürdür.
Çocuklara, insanlık değerleri öğretilmeli… Uğraş, didin, düşün, bul, koş, atıl, bağır, çalış sözlerinin belirttiği etkinlikler, insanlık değerleridir. “Az zamanda büyük işler yapmak” sözü, insan ve makine gücünün önemini anlatır.
İnsanı, insanlığı sevmek, aydınlanmadan, laiklikten yana olmaktır. Aydınlanma, Rönesans, reform hareketlerini kapsar. Laiklik, din işleri ve devlet işlerini kapsar. İkisi de ikiye indirgemedir. Bilgi bütünlüğünün ikiye ayrılmasıdır. İnsanların eşit, kardeş, özgür olması ile bilgi türlerinin eşit, kardeş, özgür olması birbirini tamamlar.
Normal, sık rastlanan; anormal, seyrek rastlanan, demektir. Seçim, özgür zihin ve özgür irade ile yapılır. Demokrasiyi belirleyen simge, özgür zihin ve özgür iradedir. Toplumsal yapının dayanakları, “hukuk, özgürlük, barış” kavramlarıdır. Ekonominin iki yaşamsal göstergesi vardır. İşsizlik ve enflasyon… İçinde bulunulan duruma göre normali veya anormali yakalamak gerekir.
Özgürlük, eşitlik, doğal ve tarihsel çevre, barış ile temellenen bir anlayış etkin olmalı… Eğitim, kültür, sanat ile harmanlanan bu anlayışı, yerel yönetimlerde oluşturmak, kurmak gerekir.
Tüketici kooperatifleri, tanzim satış düzenlemeleri ile küçük tasarruf sahipleri örgütlenmeli… Küçük tasarruf sahiplerinin oluşturduğu sermaye-para- ile serbest piyasaya katılmak gerekir. Halk için, millet için, yurttaş için küçük tasarruf sahiplerinin örgütlenmesi gerekir.
Alışkanlıklar, gelenekler ile kurallar oluşturulur. Din kuralları ve kanun kuralları ile kurallar oluşturulur. Ayrıca, meslek ahlakı kuralları oluşturulur. Tüketici hakları, meslek ahlakı ile ilgilidir. Meslek ahlakı ile ekonominin sürdürülmesi mümkün olur. Meslek ahlakına, etik de denir.
Teori ve pratik bir bütünün iki parçasıdır. Düşünceler ve eylemler arasında bütünlük uyumu vardır. Pratiğe dönüşen teori, faydalıdır, denir. Laikliğin bir özelliği de bütün kavramı özelliğidir. Bir otomobil veya benzeri araca bindiğimiz zaman, besmele ile birlikte aracın bakımı, kullanılması ile ilgili bilgileri de düşünmek, bütün kavramı özelliği taşır. Aracın bakımı ile ilgili çalışmalar gözden geçirildikten sonra besmele çekip aracı çalıştırmak, bütün kavramı özelliğidir. Laik insan, bütün kavramına göre düşünür, hareket eder.
Savaşta, bütün kavramına göre düşünülür, hareket edilir. Allah inancı, silah, elbise, askeri eğitim bir bütündür. Bu bütünlük içinde başarı kazanılır. Allah inancı, silah, elbise, askeri eğitim birbirini tamamlar. Laik savaşçı, bütün kavramına göre düşünür, hareket eder.

Share
414 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

6+10 = ?

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • 10 Numara 5 yıldız yönetim!

    18 Eylül 2023 Yazarlar

         Babasının ani ve beklenmedik vefatı dolayısıyla, çok genç yaşta ticaretin göbeğinde kendisini bulan ve aldığı ticari terbiyeyle önce muhtarlığa 2 dönem soyunan ardından, Bursaspor yönetim kurulu üyeliğinde bulunan, hatta Bursaspor’a destek olabilmek adına bir tır bağışlayan, Bursaspor camiası içerisinde de ayrı bir yeri olan, MHP Kestel İlçe Başkanlığı yapan, ardından muhtarlık görevinden istifa ederek, siyasete MHP Kestel ve Büyükşehir Belediye meclis üyesi olarak devam eden, son yapılan yerel seçimlerde de, milletvek...
  • Sentez olmuş halkların vilayetidir Kerkük

    16 Eylül 2023 Yazarlar

         Sevgili okurlarım; Eğer çok boyutlu bir sorunla karşı karşıya iseniz o sorunu bütün boyutlarıyla ele alıp, kapsamlı bir çözüm bulmak zorundasınız. Eğer, çok boyutlu sorunun sadece bir parçasına odaklanarak bütününü çözmeye yeltenirseniz, kısır döngü içine düşersiniz, sorunu çözdüğünüzü zannederken kendinizde sorun olursunuz.      Bugün, yaşadığımız coğrafyada yaşayan toplumların maddi ve manevi sorunları iç içe geçmiştir, onun için bölge halklarının sorunları parça parça değil de, top yekün ele a...
  • CHP il kongresi

    15 Eylül 2023 Yazarlar

          Değerli Okuyucular,       Kadirşinas  Dostlar.       Kanaatimce bu hafta sonu, 17 Eylül 2023 Pazar günü, Atatürk kongre ve kültür merkezinde yapılacak olan CHP il kongresi Bursa’mız siyaseti ve hatta ilçemiz Kestel siyasetinin bence belirleyen bir aktivitesi olacaktır diye düşünüyorum. Kaybedilmiş Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin, demoralize olmuş millet ittifakının taraflarının yine yeniden ilimizde seçmelerin umutlarının yenilenmesi olacaktır.  &...
  • 101 YIL ÖNCE

    02 Eylül 2023 Yazarlar

         Evet… Tam 101 yıl önce Ordunun durumu iyi değil, askerin çoğunda ayakkabı yok yalın ayak, geceler soğuk, kaput, iç çamaşırı yok, yeterli suyu yok, süngüsü yok, süvarilerin kılıcı yok.      Köyde, kentte çocuklarını cepheye göndermiş anne, babaların unu, şekeri, Tuz’u, bezi yok, kaynamış mısırla, kavrulmuş buğdayla karınlarını doyurduğu günler, İstanbul’da bile açlıktan can vermiş bir sürü insan cesedi var çöplüklerde.      Birinci dünya savaşı galipleri Osmanlı’ya Sevr anla...