Son Dakika
Okul öncesi eğitim, oyun oynamak şeklinde uygulanır. Görsel bilgiyle desteklenir. Almanya ve Fransa gibi ülkelerin okul öncesi eğitimini anlatan bilgileri incelemek gerekir.
Çocuğun öğrenme gücüne göre ve somuttan soyuta doğru anlatım yapılır. Oyun içinde bilgi verilir. Kuklalarla gösteri yapılır.
Klaus Gebauer, Alman okul öncesi eğitim uzmanıdır. Almanya’da Din dersi ve Ahlak dersi ayrımı var. Din dersi, isteğe bağlı olur. Ahlak dersi mecburi olur. Din dersinde, dinin temel ilkeleri öğretilir. Tüm dinlerin ortak özelliklerini anlatan bilgiler verilir. Ahlak dersinde seküler-dünyevi- ahlak dersi verilir.
Almanya, Fransa, İngiltere gibi ülkelerde okul öncesi din eğitimi yok. Okullarda 12 yaş itibariyle din eğitimi verilmesi benimsenir. Din dersi eğitimi, tüm dinleri ve inanışları kapsayan bir ders özelliğinde olur. Sadece bir dini öğretmeye yönelik dersler, çocuğun ve ailenin seçimine bırakılır. Ancak o zaman, birbirinin duygu ve düşüncelerine ve inançlarına saygılı, sağlıklı toplum bilinci oluşur.
Almanya’da eğitim dili Almanca olur. Bütün dersler Almanca olur. Din eğitimi de Almanca olur.
Dini bilgi ve dünya bilgisi bir bütün olur. Bütünün parçaları eşit olur. Dini bilgi ve dünya bilgisi eşittir. Dini bilgi, ibadet kurallarını içerir. Fetva, ibadet kuralları için verilir. Din görevlileri, ibadet kurallarıyla sınırlı görev yapar. Dünya bilgisi için fetva verilmez.
İki doğru kuralına göre, dini bilgi, kendi kurallarına göre, doğru olur. Dünya bilgisi, kendi kurallarına göre, doğru olur. Dini bilgi, dünya bilgisini, kutsallaştırıp kabul eder. Kutsallaştırma, dua ve nefesle yapılır. Besmele çekmek ve erkeklerin sünnet olması, bir kutsallaştırma olur.
Dini bilgi, kutsal metinlerin içinden, ayetlerin çizdiği çerçeve içinden dünyaya bakar. Kıyas yapılır. Dünya bilgisi, beş duyu ile doğrudan dünyaya bakar. İnceleme, araştırma yapılır.
Dini bilgi, inanarak öğrenilir. Dünya bilgisi, sorgulanarak öğrenilir. Dini bilgi ve dünya bilgisi, bir bütün olur. Birbirini tamamlar. Bu ayrıma bağlı olarak, inanmak ve sorgulamak birbirini tamamlar.
Bir konuda, olumlu ve olumsuz düşünerek bilgi oluşturmak esastır. Bir konuda, dini bilgiye ve dünya bilgisine göre bilgi, ayrı ayrı oluşturulur.
Max Weber, bilgiyi kutsal bilgi ve işlev bilgisi olarak ikiye ayırdı. Kutsal bilgi, inanarak öğrenilir. İşlev bilgisi, sorgulanarak öğrenilir. Böylece dini bilgi içindeki kutsanmış dünya bilgisi de anlaşılmış olur.
Hegel, bilgiyi, idealizm ve materyalizm olarak ikiye ayırır. Karl Marks, bilgiyi, materyalizm ve idealizm olarak ikiye ayırır. Kant, bilgiyi, görünmeyenin bilgisi ve görünenin bilgisi olarak ikiye ayırır. Görünmeyenin bilgisine, numen denir. Görünenin bilgisine, fenomen denir.
Laiklik, sekülerizm, bilgi felsefesi: Bilgi bütünlüğü olur. Laiklik, din işleri bilgisinin ve devlet işleri bilgisinin ayrılmasıdır. Sekülerizm, din işleri bilgisinin ve dünya işleri bilgisinin ayrılmasıdır. Bilgi felsefesi, altı bilgi türüne ayrılır. Günlük bilgi, teknik bilgi, dini bilgi, sanat bilgisi, bilimsel bilgi, felsefe bilgisi… Her bilgi türü, dünyaya bir bakış açısı olur.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI
18 Eylül 2023 Yazarlar
16 Eylül 2023 Yazarlar
15 Eylül 2023 Yazarlar
02 Eylül 2023 Yazarlar