logo

TOHUMDAN FİDANA PROJESİYLE GELECEĞİMİZE SAHİP ÇIKIYORUZ

 Bursa’da görev yapan iki öğretmen olarak geliştirdiğimiz “Tohumdan fidana “projesi ile Bursa,İstanbul ve Mersin’de bulunan okullardan 9 okul öncesi eğitim öğretmeni , 1 sınıf öğretmeni ve yaklaşık 100 öğrenci ile tohumlar fidana dönüşsün diyerek yola çıktık.Çocuklarımızın doğa ile iç içe olmalarını,doğayı korumalarını,toprağa,suya,tohuma dokunarak üretmenin öneminin farkına varan çocuklar yetiştirmeyi,amaçladık.Bu süreçte çocuklarımızın ağaçlar ve tohumlar hakkında bilgi sahibi olmalarını sağlayacağız.Sabır ve iş birliğinin farkına varacağız.Çocuklarımızın sorumluluk alarak özgüvenlerini geliştirmelerine yardımcı olacağız.Onlar  tohumlarını sevgi ve ilgileriyle büyütürken güçlü yönlerini keşfedecekler.Ağaçlar hakkında bilgi sahibi olacaklar.Doğa çocuklarımıza ve bizlere bu kadar cömert davranırken bizde doğanın bize verdiği hediyelere karşılıksız kalamazdık.Bizde doğaya hediyeler bırakmaya karar verdik ve tohum bombaları hazırladık.Bu tohum bombaları ile” Orman Haftasın’da” doğaya bombalarımızı bırakacağız.Proje sonunda doğayı koruyan,bitkilerini sabırla büyüten,arkadaşları ile işbirliği yapabilen çocuklar yetiştirmeyi amaçlıyoruz.

Erken çocukluk dönemi doğa sevgisi ve doğa bilincinin kazandırılacağı kritik bir dönemdir. Erken yaşlarda doğa ile etkileşim; çocuğun sağlıklı gelişiminin yanı sıra doğaya karşı farkındalık, bağlılık ve ekolojik sorumluluğun gelişmesi açısından olumlu sonuçlara yol açmaktadır. Doğadaki temel ilişkiler hakkında yeterli bir algı düzeyinde bulunmayan çocuklar, daha çok nesne odaklı bir doğa anlayışına sahip olmaktadır. Bu proje kapsamında sınıf ve okul dışı doğa etkinliklerinin okul öncesi dönem çocuklarını ve ilkokul çağındaki çocuklarımızı doğada deneyimler yoluyla bir öğrenme ve yaşam alanı haline dönüştürülmesi amaçlanmaktadır.

Projemize Ummuhanı Özbek Kestel Anaokulundan 13 öğrenci ve Handan Gürbüz Kestel Mehmet Akif İlkokulundan 6 öğrenci ile kurucu olarak Proje çalışmalarını başlattı.Zehra Bakır 9 öğrenci ile ve Ayşe Pamukçuoğlu 10 öğrencisi ile  Kestel Anaokulundan,Fatma Kılıçaslan Kestel Belediyesi Esentepe İlkokulu 11 öğrenci ile,Seher Bedir Sınıf öğretmeni 24 öğrencisi ile Osmangazi Çukurca Fan Club İlkokulu, Buket Kurtuluş 9 öğrenci ve Elif Kılıç 9 öğrenci ile İstanbul Mithat Paşa  İlkokulundan,Nuran Uğuzarslan 12 öğrenci ve Duygu Kısaalioğlu Çifçi 11  öğrencisi ile İclal Ekenler M.T.A.L  Mersinden projemizi yürütmektedirler.

Okul çağı çocuklarımızın ( 4/ 12 ) günümüzde özellikle doğadan uzaklaştıkları gözlenmiştir.Dünya’yı saran covid 19 pandemisi günlük yaşantımızda farklılıklar oluştursa da biz ve çocuklarımızı doğadan uzaklaştıramayacaktır.Yaşadığımız bu olumsuzluklar, değişen teknoloji öğrencilerimizi ve yakınlarını olumsuz yönde etkilemiştir.Biz öğretmenlere düşen görev çocuklarımızı sanal dünyanın olumsuz etkilerinden uzaklaştırmak,doğanın güzelliğinin ve üreten bir toplum olmanın öneminin farkında olmalarına katkı sağlama görevi düşmektedir.Kültürel değerlerimiz doğrultusunda ağaç yetiştirmek ve üretmenin değerini önemsemeyen her geçen gün unutulan bu değerlerimizi yeniden canlandırmak ve sürdürmek için çocuklarımızla birlikte projemizi özveri ile Kasım ayında başlattık.Projemiz uzun soluklu bir projedir ve Haziran ayında sonlanacaktır.

Bu proje ile öğretmen olarak bizlerde hem çocuklarımızdan hem de doğadan birçok şeyi öğreniyoruz.Ayrıca projemiz kapsamında eğitimlere katılıp kendimizi geliştiriyoruz.Web 2.0 programları ile öğrenmeyi eğlenceli hale getirip çocuklarımıza kendi geliştirdiğimiz oyunları sunup eğitimde aktif olmalarını ve ne öğreneceklerini keşfetmelerini sağlıyoruz.

PROJEMİZDE HEDEFLERİMİZ

-Projemizde amacımız çocuklarımızın doğa ile iç çe olmasını sağlama

-Toprağa,tohuma,suya dokunarak üretmesini sağlama

-Ağaçlar ve tohumlar hakkında bilgi edinmesini sağlama

-Sabır ve iş birliğinin önemini anlama

-Bitki çeşitliliğini ve coğrafi bölgeler arasındaki ilişkiyi fark etme

-Sorumluluk alarak özgüvenlerinin desteklenmesi.

-Gözlemleyerek ve üreterek güçlü yönlerini keşfetmelerine katkı sağlama

-İşbirliği ve dayanışmanın önemini anlama.

Share
3877 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

8+2 = ?

#

TOHUMDAN FİDANA PROJESİYLE GELECEĞİMİZE SAHİP ÇIKIYORUZ” için 1 yorum

  1. Mine : diyor ki:

    Ne güzel bir proje. Doğaya farkındalığın oluşması iç açıcı. Yapılandırılmış etkinlikten uzak, doğanın kalbinde keşfederek, deneyerek, oynayarak öğrenmeleri çok kıymetli. Doğada görülesi onca şey varken görmeden geçmek ne büyük israf oysa ki…