Son Dakika
Sosyal medya üzerinden yapılan paylaşımlarda yanlış bilgi yayılması pek çok sıkıntıyı da beraberinde getiriyor. Bu yanlış bilgi ve yalan haberlerin yayılmasının önlenmesi için yasal düzenleme yapılması uzun zamandır tartışılan bir konuydu. Pek çok konuda olduğu gibi bu konuda da özgürlükler ile kısıtlamalardan hangisinin seçileceğine dair bir yol ayrımı var karşımızda. Ülkenin son yıllardaki demokratik atmosferine bakıldığında hangisinden yana tavır alınacağı sorusunun cevabını vermek zor değil.
Rahatlıkla muhalif hesapların paylaşımını engellemek adına kullanılabilecek bir yasayı, aslında toplumun yararına bir yasaymış gibi tanıtmaya çalışıyorlar.
Bu noktada önemli bir hukuki gerçeği ifade etmek lazım; en kötü yasalar bile iyi uygulayıcıların elinde iyi sonuçlar verebilirken, en iyi yasalar kötü uygulayıcıların elinde kötü sonuçlar verir. Bu nedenle dezenformasyon yasası olarak bilinen yasanın aslında iyi niyetle ya da muhalifleri susturmak için çıkartılmış olmasının bir önemi yok. Hukukun üstünlüğüne inanan hukukçular elinde bu yasa kötü sonuçlar vermeyebilir. Ancak bağımsızlığı artık pek kalmamış olan yargı erkinden hukuki kaygılarla hareket etmesini beklemek her zaman mümkün olmuyor. Bir siyasi görüşün sosyal medyada yayılması sırasında bu görüşün aslında hatalı olduğuna dair diğer görüş, resmi devlet görüşü gibi kabul edilerek muhaliflerin yalan bilgi yaydığı ve suç işlediğini iddia etmek pekala mümkün olabilecektir. İnsanların fikirlerini açıkça ifade edebilmesi ancak belli bir korku duvarını aşmakla mümkün, her yazıda, görüş açıklamasında “acaba başıma bir iş gelir mi” kaygısı ile dolu olmak, bu korku ikliminin yayılması, günden güne demokrasiyi erozyona uğratıyor.
Yasanın uygulanmasını göreceğiz. Doğru uygulayanlar olacağı kadar, absürt tutuklama kararlarının çıkacağını da tahmin etmek zor değil. Şarkı söylerken bir laf etti diye ünlü şarkıcıların tutuklandığı bir coğrafyada sosyal medyada paylaşım yapan insanları kim önemser. Yasanın muğlaklığı nedeniyle Anayasa’ya aykırılığı başka bir sorun. Anayasa Mahkemesi tarafından bazı maddelerin iptal edilme olasılığı her ne kadar mevcut olsa da Anayasa Mahkemesinin de demokratik işlevinin artık pek kalmadığını da rahatlıkla söyleyebiliriz.
Antidemokratik uygulamalara yenilerini ekleyecek olan yasanın nasıl uygulanacağını merak ediyor, demokratik yarınların gelmesini diliyoruz.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI
18 Eylül 2023 Yazarlar
16 Eylül 2023 Yazarlar
15 Eylül 2023 Yazarlar
02 Eylül 2023 Yazarlar