logo

Fevzi FIRTINA: “İLKBAHARDA DONMALARA DİKKAT EDİN”

Bursa Merkez Ziraat Odası Başkanı Fevzi Fırtına, İlkbahardaki hava değişikliği nedeniyle, donmaların yaşandığı, üreticilerin mağdur olmamaları için gerekli tedbirleri almalarını istedi. Fırtına, yapmış olduğu yazılı açıklamasında; “İlkbaharda, gece hava sıcaklığı bölge bölge değişmekle birlikte, ( -1) – (-2) hatta (-3) lere düşmüştür.
Yetiştiricilik sırasında özellikle çiçeklenme dönemindeki düşük sıcaklıklar ( 10 o C nin altında ) meyve ve sebzelerde meyve tutumu sorunlarının ortaya çıkmasına neden olur. Çünkü, bu sıcaklıklarda tozlanma ve döllenme için gerekli olan çiçek tozlarının gelişememesi veya gelişse bile çimlenme yeteneğinde olmaması, dişicik tepesinin çiçek tozlarını kabul etmemesi gibi nedenlerle döllenme sorunları ortaya çıkar. Bu sıcaklık şeftalide (-1) – (-2), Armutta (-2) – (-3) arasıdır. Bu durumda sigorta yaptıran çiftçilerimizin bahçelerini kontrol ederek sigorta şirketlerini derhal haberdar etmeli ve durum tespiti yaptırmalıdır.
Bilindiği üzere 2090 sayılı afet yasasının uygulamadan kaldırılmasıyla sigorta yaptırmanın önemi daha da artmıştır. Sigorta yaptırmayan çiftçilerimiz doğal afetlerden meydana gelen zararlarını devletten talep edemeyeceklerdir. Değişen iklim şartların da düşünürsek sigorta yaptırmanın önemi artmıştır. TARSİM de bunun bilinciyle çiçek dönemini de don teminatı altına alarak çiftçimize destek olmaktadır.
Sigorta yaptırmamış olan çiftçilerimiz için de birkaç önerimiz olacaktır.
Örneğin en yaygın ve en kolay yöntemlerden biri ateşler yakmaktır. Bu yöntemle meyve bahçelerindeki sıcaklıklar, kritik sıcaklık değerlerinin üstünde tutulabilir. Bitki için gerekli olan, hava sıcaklığının artmasıdır. Yakılan küçük ateşlerle bunu sağlayabiliriz. Çok sayıda yakılan küçük ateşler, az sayıdaki büyük ateşlere göre, havayı ısıtmada daha etkilidir.
Don Zaralarını en aza indirebilmek için bir başka yöntem de toprak işleme olabilir. Don tehlikesi olan bu dönemlerden önce toprak üzerindeki ürünler, organik madde artıkları, gübre artıkları ve yabancı otlar sürülmeli ve toprak sıkıştırılmalıdır. Bu işlemlerden sonra toprak sulanmalı ve kuru kalmasına fırsat verilmemelidir. Böylelikle ürünümüzü koruma altına almış oluruz.
Zararların olmayacağı ürünün bol olduğu ve para ettiği bir yıl olması dileğiyle esen kalın” dedi.

Share
418 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

2+6 = ?